Vijesti …

U nastavku možete pronaći vijesti vezane uz rad KUD-a “Marof”. Vijesti su poredane kronološki, od najnovije vijesti prema starijima (najstarija vijest datira iz 11. 04. 2004. godine! 🙂


Sretan Uskrs!

KUD “Marof” svim svojim članovima, simpatizerima, sugrađanima i svim ljudima dobre volje od srca želi sretan i blagoslovljen Uskrs!

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Objavljeno: 31. ožujka 2024. (Ivica Šegović)


Sretan Božić i nova 2024. godina 🙂

KUD “Marof” želi sretan i blagoslovljen Božić te radosnu, mirnu i uspješnu novu 2024. godinu svim svojim sadašnjim i bivšim članovima, simpatizerima, sugrađanima Novog Marofa te svim ljudima dobre volje!

Mir i dobro  🙂

Objavljeno: 25. prosinca 2023. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2023.

Ove subote, 2. prosinca 2022., KUD “Marof” održao je svoj tradicionalni godišnji koncert u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu.

Uoči samog koncerta, na terasi kulturnog centra palila se prva adventska svijeća koju su pratili članovi KUD-a “Marof” uz prigodne adventske pjesme. Nakon programa paljenja svijeće, u 18.30 sati, započeo je godišni koncert.

Kao i svake godine dvorana kulturnog centra bila je prepuna gledatelja koji su svojim prisustvom odali priznanje radu našeg Društva te se veselili uz pjesme i plesove koje smo im predstavili 🙂

KUD “Marof” se predstavio sa svim sekcijama – dječjom sekcijom, odraslom folklornom sekcijom, veteranskom sekcijom, tamburaškom sekcijom te ženskom i muškom vokalnom sekcijom.

Uz naše domaćine, velikobrojnoj publici predstavili su se i ovogodišnji gosti KUD “Marko Marojica” iz Župe Dubrovačke te KUD Szikrák Táncegyúttes iz Nagykanizse (Mađarska).

Kako je to izgledalo ovu prelijepu subotnju večer (koju je dodatno uljepšao i prvi ovogodšnji snijeg) pogledajte u našoj rubrici Fotografije ili direktno na poveznici ovdje.

Hvala Vam svima na dolasku te se veselimo našem sljedećem zajedničkom druženju! 🙂

KUD Marof - godišnji centar 2023 - plakat

Objavljeno: 03. prosinca 2023. (Ivica Šegović)


“Ivanjska utjeha”, Nagykanizsa

U subotu, 24. lipnja 2023., KUD “Marof” je gostovao u Mađarskoj Nagykanizsi na manifestaciji “Ivanjska utjeha” folklorne skupine Szikrák Táncegyüttes  🇭🇺

Predstavili smo se koreografijama pjesama i plesova Hrvatskog zagorja te Međimurja, a našim domaćinima zaplesali smo nekoliko mađarskih plesova oko ivanjskog krijesa! 🔥

Bilo je ovo prvo inozemno gostovanje folklorne sekcije KUD-a “Marof” od 2019. godine te vrhunac sezone koju ćemo završiti nastupom na ceremoniji zatvaranja međunarodnog festivala folklora COFA 14. srpnja u Novom Marofu! 🤩
Kako je to izgledalo na samoj smotri, možete pogledati u našoj rubrici Fotografije ili direktno na poveznici ovdje 🙂

 

Objavljeno: 25. lipnja 2023. (Ivica Šegović)


20. međunarodni folklorni festival “Antunovo v Marofu 2023”

Ove nedjelje, 11.06.2023., na otvorenoj pozornici Doma zdravlja u Novom Marofu održati će se, jubilarni, 20. međunarodni folklorni festival “Antunovo v Marofu 2023”.

Na festivalu će nastupiti sljedeća Društva:
– KUD “Ljuba voda”, Ljubeščica
– KUD “Fijolica”, Orehovica
– KUD “Lobor”, Lobor
– Folklorno društvo “Kiskanizsa”, Nagykanizsa (Mađarska)
– Folklorna skupina “Dragatuš”, Dragatuš (Slovenija)
– KUD “Marof”, Novi Marof

Festivalu će prethoditi mimohod svih folklornih društava koji će se kretati od škole do restorana “Ključice” koji če krenuti u 17.30 sati dok sam folklorni festival počinje u 18 sati.

U slučaju kiše, program će se održati u velikoj dvorani Kulturnog centra “Ivan Rabuzin”.

Ulaz je slobodan 🙂

20. međunarodni folklorni festival "Antuno v Marofu 2023"

Objavljeno: 08. lipnja 2023. (Ivica Šegović)


19. smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije i
9. smotra izvornog folklora Varaždinske županije

U kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu, 04. lipnja 2023., s početkom u 17h, održana je 19. smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije i 9. županijska smotra izvornog folklora.

Nastupilo je više od 400 plesača, pjevača i svirača iz 14 kulturno-umjetničkih društava! Već dugo nije okupljen toliki broj folkloraša što nas iznimno veseli!

Smotre su održane u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a Marof a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Varaždinske županije i Grada Novoga Marofa.

Pobjednik 19. smotre koreografiranog folklora je Varaždinski folklorni ansambl s koreografijom “Oj ti draga moja mila” autora Pjerina Hrvaćanina a u glazbenoj obradi Tibora Büna.

KUD Salinovec s koreografijom „Lepa Jana se šetala“, koju je za scenu priredio Tihomir Kukulić, pobjednik je 9. smotre izvornog folklora.

Odlučili su tako selektori Smotre dr. sc. Stjepan Sremac i Dražen Varga, pa će Varaždinski folklorni ansambl i KUD Salinovec biti predstavnici Varaždinske županije na državnim susretima (u kolovozu za izvorni folklor a u listopadu za koreografirani folklor).

Čestike je pobjednicima, ali i svim sudionicima uputila zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je ujedno otvorila manifestaciju.

“Posebno je lijepo bilo na Županijskoj smotri folklora koja je u punom sjaju održana nakon dvije pandemijske godine. Uživali smo u izvedbama 14 kulturno-umjetničkih društava, koji su nam na jednome mjestu pokazali različitost, ali i jedinstvenost folklornog izričaja našega kraja. Naši folkloraši s ponosnom nose svoje nošnje, u koje je utkano naslijeđe generacija prije njih, njihovih roditelja, baka i djedova. Svima njima, kao i njihovim voditeljima upućujem zahvalu što neumorno i s ljubavlju njeguju i čuvaju našu baštinu a organizatorima upućujem čestitke i pohvale na još jednoj odličnoj smotri” – istaknula je Silvija Zagorec.

Čestitke je uputio i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač – “Ovogodišnja smotra i veliki broj sudionika pokazuju očiti oporavak folklora te ponovno uključivanje malih i bivših folkloraša u kulturno-umjetnička društva. Želim vam da u najboljem svjetlu prikažete svoje dugo uvježbavane koreografije i da se svi osjećate ugodno ovdje u Novome Marofu”, rekao je Jenkač.

Zadovoljstvo nisu krili ni organizatori, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda i predsjednica KUD-a Marof Dijana Kropek.

“Sama činjenica da se na Županijskoj smotri predstavilo 14 društava govori puno, govori da su kulturno-umjetnički amaterizam i folklor sastavni dio našeg života te jedan od vidova ispunjenja našeg slobodnog vremena a sve u cilju očuvanja i prezentacije kulturne baštine”, zaključio je Zlatko Peharda.

Izvor: https://www.vzz.hr/

Kako je to izgledalo na samoj smotri, možete pogledati u našoj rubrici Fotografije ili direktno na poveznici ovdje 🙂

Županijska smotra folklora (Novi Marof, 4.6.2023.) - plakat

Objavljeno: 05. lipnja 2023. (Ivica Šegović)


Sretan Uskrs!

KUD “Marof” svim svojim članovima, simpatizerima, sugrađanima i svim ljudima dobre volje od srca želi sretan i blagoslovljen Uskrs!

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Objavljeno: 09. travnja 2023. (Ivica Šegović)


Redovna izborna skupština KUD-a “Marof” 2023.

U petak, 03. ožujka 2023., održala se redovna izborna skupština KUD-a “Marof” kojoj se odazvao veliki broj sadašnjih ali i nekih bivših članova, njih 60-ak.

Skupština se održala u prostorijama Društva u kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu s početkom u 20 sati.

Po točkama dnevnog reda prvo je izabrano radno predsjedništvo te verifikacijsko povjerenstvo za provedbu izborne skupštine. Nakon toga se svim prisutnima obratio dugogodišnji predsjednik Društva, gospodin Dragutin Košćak, te podnio izvješće o radu KUD-a “Marof” u protekloj godini. Nakon njega uslijedila su izvješća voditelja svih sekcija Društva o njihovom radu u protekloj godini.

Nakon razrješenja postojećeg vodstva Društva, predloženo je i izglasano novo rukovodstvo. Ono po čemu je ova skupština bila posebna svakako je činjenica da je dosadašnji predsjednik KUD-a, gospodin Dragutin Košćak, odstupio nakon punih 40 godina obnašanja te dužnosti! Ovom prilikom želimo još jednom reći veliko HVALA našem dragom predsjedniku na tolike predane godine u KUD-u “Marof” 🙂

Novo izabrano vodstvo Društva za mandat 2023. – 2027. čine:

  • Članovi upravnog odbora
    – Kropek Dijana (predsjednica)
    – Ivančan Robert (dopredsjednik)
    – Kadović Radojko (tamburaška sekcija)
    – Černi Marta (folklorna sekcija)
    – Neuberg Jelena (dramska sekcija)
    – Krbot Marina (ženska vokalna sekcija)
    – Žmegač Dario (vanjski član)
    – Košćak Dragutin (vanjski član)
    – Hokman Duško (vanjski član)
  • Članovi nadzornog odbora
    – Behloul Tobias (predsjednik)
    – Medvedec Barbara
    – Horvat Bujan Andreja

Čestitamo novoizabranom vodstvu, posebice novoj predsjednici gospođi Kropek Dijani, te im želimo puno uspjeha u vođenju našeg Društva!

Nakon skupštine uslijedilo je druženje uz domjenak.
Kako je to sve izgledalo pogledajte u našoj rubrici Fotografije ili direktno na poveznici ovdje 🙂

KUD "Marof" - izborna skupđtina 2023.

Objavljeno: 04. ožujka 2023. (Ivica Šegović)


Valentinovo uz klape 2023.

Povodom Valentinova KUD “Marof” je i ove godine organizirao tradicionalnu klapsku večer pod nazivom “Valentinovo uz klape”.

Koncert se  održao u subotu, 18. veljače, s početkom u 19 sati, u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin”.

Ove godine našim dragim gostima predstavili su se sljedeći izvođači:

  • Klapa „Bistrica“, Marija Bistrica
  • Ženski vokalni sastav „Erato“, Petrijanec
  • Ženska vokalna skupina „Zipka“, Novi Marof
  • Klapa „Marof“, Novi Marof

I ove je godine dvorana bila prepuna gledatelja te se ovim putem zahvaljujemo svim našim dragim prijateljima. Jednako tako Vas pozivamo na sva naša sljedeća druženja 🙂

Kako je to izgledalo na samom koncertu možete vidjeti u našoj galeriji ili na direktnoj poveznici ovdje.

KUD "Marof" - Valentinovo uz klape 2023.

Objavljeno: 19. veljače 2023. (Ivica Šegović)


Božićni koncert KUD-a “Marof”

KUD “Marof” je danas, 28. prosinca 2022., u suradnji sa KUD-om “Beletinec” iz Beletinca organizirao božićni koncert u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu.

Spletom božićnih pjesama koncert su otvorili naši najmlađi, dječja sekcija, u pratnji tamburaškog orkestra kojeg su činili marofski i beletinečki tamburaši. Ovom prigodom tamburašima se pridružio i naš župnik p. Mihael Pavić.

Dupkom popunjenu crkvu svojim melodičnim glasovima božićne su pjesme pjevali redom predstavnice KUD-a “Beletinec”, zatim muška klapa KUD-a “Marof” te ženska vokalna skupina “Zipka”.

Svi gledatelji i vjernici uživali su u lijepim melodijama te izvedbama advenstkih i božićnih pjesama.
Sam koncert završen je narodnom pjesmom “Narodi nam se” koju su zdušno pjevali i svi gledatelji. A po završetku, za bis, tamburaši su izveli kratki božićni instrumentalni splet.

Za sve one koji danas nisu bili u prilici prisustvovati ovoj izvedbi, sam koncert možete uprizoriti klikom na našu rubriku Fotografije ili direktno na poveznicu ovdje.

KUD "Marof" - Božićni koncert 2022.

Objavljeno: 28. prosinca 2022. (Ivica Šegović)


Sretan Božić i nova 2023. godina 🙂

KUD “Marof” želi sretan i blagoslovljen Božić te radosnu, mirnu i uspješnu novu 2023. godinu svim svojim sadašnjim i bivšim članovima, simpatizerima, sugrađanima Novog Marofa te svim ljudima dobre volje.

Mir i dobro  🙂

Objavljeno: 25. prosinca 2022. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2022.

U subotu, 3. prosinca 2022., KUD “Marof” održao je svoj tradicionalni godišnji koncert u velikoj dvorani kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu. Koncert je počeo u 18.30 sati.

Uoči samog koncerta na terasi kulturnog centra palila se druga adventska svijeća, koju su pratili članovi KUD-a “Marof” uz prigodne adventske pjesme.

Kao i svake godine dvorana kulturnog centra bila je puna gledatelja koji su svojim prisustvom odali priznanje radu našeg Društva te se veselili uz pjesme i plesove koje smo predstavili 🙂

KUD “Marof” se predstavio sa svim sekcijama – dječjom i odraslom folklornom sekcijom, tamburaškom sekcijom te ženskom i muškom vokalnom sekcijom.

Ovogodišnji  gost bio je KUD “Moreška” iz Korčule sa otoka Korčule. Gosti su nam predstavili Korčulansku morešku, bojni ples s mačevima, koja se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju već više od 400 godina.

Kako je to izgledalo ovu lijepu subotnju večer pogledajte u našoj rubrici Fotografije ili direktno na poveznici ovdje.

Hvala Vam svima na dolasku te se veselimo našem sljedećem zajedničkom druženju! 🙂

Godišnji koncert KUD-a "Marof"

Objavljeno: 4. prosinca 2022. (Ivica Šegović)


“Antunovo v Marofu” 2022.

Nakon dvije godine pauze zbog epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom i 18. folklornog festivala “Antunovo v Marofu” 2019., ove smo godine nastavili naš tradicionalni folklorni festival.

12. lipnja 2022. je održani 19. folklorni festival pod, već tradicionalnom nazivu, “Antunovo v Marofu 2023.”

Galeriju slika možete vidjeti u našoj rubrici Fotografije ili na ovoj poveznici.

Objavljeno: 12. lipnja 2022. (Ivica Šegović)


Rođendan Klape “Marof”

U subotnjem programu poznate novomarofske manifestacije „Antunovo v Marofu”, nakon tradicionalnog Sastanka u traperu uslijedio je romantični ‘sastanak’ pod zvijezdama. Naime, nakon rocka i novog vala, na pozornicu terase Kulturnog centra Ivan Rabuzin popela se muška Klapa “Marof” i koncertom za pamćenje proslavila svoj rođendan.

Klapa je osnovana davne 2006. godine. Svoj jubilarni 15. rođendan nije mogla proslaviti zbog epidemiološke situacije pa je to odrađeno ove godine, iako su već dosad proslavili 16. obljetnicu postojanja.

Bilo je stvarno lijepo, okupilo se oko 130 ljudi te je ovo bila prilika da kao dio programa za Dane Grada Novog Marofa proslavimo i našu obljetnicu i Antunovo. Izveli smo presjek pjesama svih ovih godina koje smo radili, od zagorskih popularnih pa do izvornih klapskih. Gošće su nam bile članice ženske vokalne skupine “Zipka”  – izjavio je Robert Štorga, voditelj Klape “Marof” koja trenutno broji devet članova. Probe održavaju otprilike jednom do dva puta tjedno, ovisno o vrsti nastupa za koji se pripremaju.

Koncert je iz prvog reda pratio i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač Sretan sam što su zatvaranja i korona restrikcije iza nas i što nas je vrijeme poslužilo da možemo uživati u prekrasnom koncertu naše Klape na otvorenom, pod zvijezdama. Ovom prigodom želim im čestitati i njihov rođendan i poželjeti da više nijedan ne preskočimo. Vidim da su građani zaista uživali te ćemo i ubuduće organizirati još koncerata na otvorenom jer je očigledno da je ljudima druženja i zabave kronično nedostajalo – rekao je Jenkač.

Izvor članka: https://evarazdin.hr/nasim-krajem/foto-sastanak-pod-zvijezdama-s-klapom-marof-397889/

Galeriju slika možete vidjeti u našoj rubrici Fotografije ili na ovoj poveznici.

Objavljeno: 05. lipnja 2022. (Ivica Šegović)


Sretan Uskrs!

Svim svojim sadašnjim i bivšim članovima, sugrađanima našega grada Novog Marofa te svim ljudima dobre volje kulturno umjetničko društvo “Marof” želi miran, sretan i blagoslovljen Uskrs 🙂

Objavljeno: 17. travnja 2022. (Ivica Šegović)


Redovna izvještajna skupština KUD-a 2022.

U petak, 04. ožujka 2022. godine, u prostorijama KUD-a u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“, održala se redovna izvještajna skupština KUD-a “Marof”. Skupština je počela u 20.00 sati.

Predsjednik KUD-a, Dragutin Košćak, predložio je i održao skupštinu prema sljedeće dnevnom redu:

  1. izbor verifikacijskog povjerenstva, zapisničara, te dva ovjerovitelja zapisnika
  2. izvještaj predsjednika o radu Društva u 2021. godini
  3. izvještaji voditelja svih sekcija o radu u 2021. godini
  4. izvještaj blagajnika o financijskom poslovanju Društva u 2021. godini
  5. izvještaj Nadzornog odbora o financijskom poslovanju Društva u 2021. godini
  6. rasprava po izvještajima te prihvaćanje istih
  7. donošenje Odluke o visini članarine u Društvu za 2022. godinu
  8. donošenje Programa rada i Financijskog plana Društva za 2022. godinu
  9. ostala pitanja i prijedlozi

Nazočio je broj članova svih sekcija Društva a nakon skupštine je bio organizirani domjenak za ugodan nastavak druženja 🙂

Objavljeno: 05. ožujka 2022. (Ivica Šegović)


Crkveni božićni koncert

KUD “Marof” je ovog utorka, 28. prosinca 2021., organizirao božićni koncert u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu.

Božićnim pjesmama predstavili su se dječja sekcija kao i seniorska sekcija, ženska vokalna skupina “Zipka” kao i muška klapa.
Gost na ovom koncertu bio je KUD “Beletinec” iz Beletinca, koji su se predstavili sa ženskim te mješovitim zborom.

Svi gledatelji i vjernici uživali su u lijepim melodijama te izvedbama advenstkih i božićnih pjesama.

Neke fotografije možete vidjeti u našoj rubrici Fotografije ili direktno na poveznici ovdje.

Objavljeno: 29. prosinca 2021. (Ivica Šegović)


Sretan Božić i nova 2022. godina 🙂

KUD “Marof” želi sretan i blagoslovljen Božić te radosnu, mirnu, uspješnu i, konačno, bezpandemijsku novu 2022. godinu svim svojim sadašnjim i bivšim članovima, simpatizerima, sugrađanima Novog Marofa te svim ljudima dobre volje.

Mir i dobro  🙂

Objavljeno: 25. prosinca 2021. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2021.

U subotu, 4. prosinca 2021., u kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu, KUD “Marof” održao je svoj tradicionalni godišnji koncert.
Samom koncertu prethodilo je paljenje druge adventske svijeće na terasi kulturnog centra, koju su pratili članovi KUD-a “Marof” uz prigodne adventske pjesme.

Sam koncert KUD-a započeo je u 18.30 sati, u velikoj dvorani kulturnog centra, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Naime, svi gledatelji morali su, uz ulaznicu, imati i valjanu covid potvrdu.
Unatoč toj pandemijskoj situaciji sa korona virusom i ove je godine dvorana bila poprilično popunjena te su nas naše sugrađanke i sugrađani zdušno podržali 🙂

Ove godine predstavile su se sljedeće sekcije:
– dječja folklorna sekcija
– dramska grupa “Videki” KUD-a “Marof”, Novi Marof
– folklorna sekcija KUD-a “Marof”, Novi Marof
– tamburaški sastav KUD-a “Marof”, Novi Marof
– ženska vokalna skupina “Zipka”, Novi Marof
– klapa “Marof”, Novi Marof
– te naši gosti KUD “Beletinec”, Beletinec

Dragutin Košćak, predsjednik KUD-a “Marof”, naglasio je kako je tradicionalni koncert održan nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije:
“Prikazali smo cjelogodišnji rad u svim sekcijama, makar i u ovim otežanim uvjetima. Dali smo presjek rada kroz minulu godinu koja se svela praktično na nekoliko mjeseci jer nismo mogli održavati probe niti nastupe a i ovaj koncert je bio u posebnim uvjetima s covid potvrdama”.

I gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač iznimno je zadovoljan što se i u otežanim uvjetima organiziraju manifestacije i prezentira rad KUD-a.

Hvala Vam svima na podršci i posjeti te se nadamo jednako uspješnom nastupu te popunjenom dvoranom i dogodine (uz, naravno, manjak svih ovih prepreka vezanih uz korona virus 🙂 ).

A kako je to izgledalo možete vidjeti u našoj rubrici Fotografije ili direktno na poveznici ovdje.

Objavljeno: 05. prosinca 2021. (Ivica Šegović)


Županijska smotra folklora

U nedjelju 19. rujna 2021., s početkom u 17 sati, u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin” Novi Marof održana je 7. županijska smotra izvornog folklora i 17. županijska smotra koreografiranog folklora.

U kategoriji izvornog folklora nastupilo je sljedeće Društvo:

  • KUD “Beletinec”, Beletinec
    – “Ded posijal repu” – fragment žetvenih običaja beletinečkog kraja
    – voditelj folklorne skupine: Matija Čabrajec
    – voditelj glazbenog sastava: Robert Štorga

U kategoriji koreografiranog folklora nastupila su sljedeća Društva:

  • KUD “Ljuba voda”, Ljubešćica
    – “Klinček stoji pod oblokom” – pjesme i plesovi Međimurja
    – autor koreografije i voditelj folklorne sekcije: Tim Hrvaćanin
    – glazbena obrada i voditelj glazbenog sastava: Radojko Kadović
  • KUD “Klaruš”, Maruševec
    – “Polegala trava detelina” – pjesme i plesovi Hrvatskog Zagorja
    – autor koreografije i voditelj folklorne sekcije: Pjerino Hrvaćanin
    – glazbena obrada i voditelj glazbenog sastava: Franjo Plantak
  • KUD “Marof”, Novi Marof
    – “Kriči, kriči, tiček” – pjesme i plesovi Zagrebačkog Prigorja
    – autor koreografije: Matija Čabrajec
    – voditelj folklorne sekcije: Tim Hrvaćanin
    – glazbena obrada i voditelj glazbenog sastava: Radojko Kadović
    – voditelj pjevanja: Robert Štorga
  • Varaždinski folklorni ansambl, Varaždin
    – “Vu pšenici bele rože cvetejo” – pjesme i plesovi Međimurja
    – autor koreografije: Nenad Breka
    – glazbena obrada: Davor Krivačić
    – voditelj folklornog ansambla: Tim i Fin Hrvaćanin
    – voditelj glazbenog sastava: Matija Auker
    – voditelj pjevanja: Maja Delič

Smotru folklora organizirali su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD “Marof”.

Pokrovitelji smotre bili su Varaždinska županija te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Stručno povjerenstvo činili su predstavnici Hrvatskog sabora kulture Krunoslav Šokac i Petar Varga.

Objavljeno: 20. rujna 2021. (Ivica Šegović)


Upisi novih članova KUD-a “Marof” 🙂

KUD “Marof” vrši upise članova u razne sekcije Društva.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti za upise u sljedeće sekcije:

  • folklorna sekcija
  • dječja folklorna sekcija
  • tamburaška sekcija
  • muška i ženska vokalna skupina (klapa)
  • dramska sekcija

Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 099 602 1084 ili doći osobno utorkom ili četvrtkom u 20h u prostorije KUD-a “Marof” (Kulturni centar “Ivan Rabuzin” Novi Marof).

Upisi u dječji folklor su podijeljeni u dvije drupe:

  • viši razredi osnovne škole
    – četvrtkom od 19h
    – voditelj Tim Hrvaćanin (098 957 0546)
  • niži razredi osnovne škole i vrtićka dob
    – 1. sastanak će biti održan 15. rujna u 18:30h
    – voditeljica Jelena Neuberg (099 753 1956)

Objavljeno: 09. rujna 2021. (Ivica Šegović)


Obilježeno 40 godina djelovanja KUD-a “Marof”

Kulturno-umjetničko društvo „Marof” iz Novog Marofa osnovano je 1980. godine, no zbog pandemije koronavirusa, 40. obljetnicu obilježilo je tek sada, u petak 25. lipnja 2021.,  svečanim programom u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“.

KUD broji oko 90 aktivnih članova koji djeluju u folklornoj sekciji s podmladkom i veteranskom sekcijom, tamburaškom orkestru s vokalnim solistom, dramskoj sekciji „Videki”, Klapi „Marof” i Ženskoj vokalnoj sekciji „Zipka”. U proteklih 40 godina KUD se okrunio s preko 1000 nastupa u Hrvatskoj i izvan njenih granica što je rezultiralo i brojnim gostovanjima inozemnih društava čime su mještani Novog Marofa upoznali tradicijsku kulturu drugih zemalja.

Želja za održavanjem tradicijske kulturne baštine i ljubav prema glazbi, plesu i dramskom stvaralaštvu rezultirali su s preko 500 aktivnih članova od osnutka, od kojih su pojedinci zaslužili posebna priznanja i zahvalnice. Dugogodišnjim aktivnim članovima uručena su zlatna, srebrna i dijamantna priznanja Hrvatskog sabora kulture, a KUD Novi Marof kao udruga dobio je zasluženu dijamantnu diplomu što je jedno od najvećih kulturnih priznanja, ali i svoju fotomonografiju „40 godina KUD-a Marof” na 230 stranica i s preko 400 fotografija.

Za svoju veliku obljetnicu KUD je, u predvorju KC „Ivan Rabuzin”, postavio izložbu priznanja, fotografija, poklona, suvenira i plakata. Na kraju programa posjetitelji su uživali u kulturno-umjetničkom programu u izvedbi svih sekcija Društva.

“Obilježavanje smo počeli prigodnom izložbom naših priznanja, fotografija, poklona, suvenira i plakata, naših uspomena koje smo stekli, dobili, primili prilikom naših gostovanja u zemlji i u inozemstvu. To je mali dio fotografija, u fotomongrafiji je otprilike 50 puta više fotografija nego na izložbi, a pomoću suvremenih tehnologija dostupno je još 5-6 tisuća fotografija KUD-a. Ove su fotografije ogromno bogatstvo, kako za članove KUD-a, za sve koji su u toj povijesti sudjelovali, tako i za Novi Marof. KUD je dao vrijednosti koje rijetko kroz koju djelatnost možeš steći uz smijeh, igru, ples, zabavu, druženje. Na nama je da mlade usmjerimo da budu članovi KUD-a, da se bave takvom lijepom aktivnošću koja nudi ples, zabavu, druženje, putovanja, upoznavanje novih zemalja, ljudi, kultura. I to je nemjerljiva vrijednost” – naglasio je predsjednik KUD-a „Marof“ Dragutin Košćak.

Grad Novi Marof kontinuirano podupire i prepoznaje rad Kulturno-umjetničkog društva „Marof“, a gradonačelnik Siniša Jenkač ovom je prilikom istaknuo zadovoljstvo proslavom velike obljetnice koja naglašava dug, predan i kvalitetan rad s ciljem očuvanja kulture ovog kraja, ali i promocije kulture cijele Hrvatske.

“Dobro poznajem rad KUD-a, odavno ih pratim. 40 godina je iza njih. Ako to pretočimo u ljudske godine, to su najbolje godine. Pred KUD-om je najbolje, najaktivnije vrijeme. Čestitam im na svemu što su učinili za marofski kraj. A predstavljena fotomongrafija i postavljena izložba su krasan podsjetnik tko je sve bio dio KUD-a” – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Kako je to izgledalo na obilježavanju ovog velikog jubileja možete vidjeti u našoj rubrici Fotografije ili direktno na ovom linku.

Objavljeno: 25. lipnja 2021. (Ivica Šegović)


40 godina KUD-a!

Osnivačka skupština kulturno-umjetničkog društva “Marof” iz Novog Marofa održana je 25. studenog 1980. godine, pa se taj datum smatra i danom njegovog osnivanja. Izabrano je rukovodstvo, imenovani voditelji i odmah se krenulo s održavanjem probi. Interes članstva bio je velik. Od samog početka u društvu djeluje folklorna sekcija, veliki tamburaški orkestar i mali tamburaški sastav s vokalnim solistom te mješoviti pjevački zbor. U rad društva je uključeno preko 100 aktivnih članova a u svom plesnom i pijevnom repertoaru društvo ima plesove i pjesme iz cijele Hrvatske pa i šire.

Rezultat marljivog rada bio je vidljiv već kod prvog nastupa za građanstvo – za Dan žena 8. ožujka 1981. godine.

U proteklih 40 godina postojanja članovi društva imali su oko 1000 nastupa kako u Hrvatskoj tako i na brojnim gostovanjima u inozemstvu. Naravno da je najveći broj nastupa ostvaren u Novom Marofu i to u raznim svečanim prilikama – Dan Grada – Antunovo, obilježavanja blagdana i godišnjica raznih ustanova, poduzeća ili udruga,  smotre pjevačkih, folklornih ili kazališnih amatera, godišnji i božićni koncerti itd.

Osim sudjelovanja na gotovo svim hrvatskim folklornim festivalima, poput “Vinkovačkih jeseni”, “Đakovačkih vezova”,  te plesnim smotrama u Zagrebu, Varaždinu itd., društvo bilježi i mnogobrojne cjelovečernje koncerte u mnogim hrvatskim gradovima – od Varaždina, Zagreba, Čakovca, Sv. Ivana Zeline, Vrbovca,  Bjelovara, Velike Gorice, Kutine, Siska, Vodica, Orebića, Kotoribe, Ludbrega, Ivanca, Krapine, Đurđevca, Križevaca, Plitvičkih jezera, Rijeke, Daruvara, Kutjeva, Novske, Čepina itd.

Društvo je bilo sudionik na mnogim uglednim festivalima u inozemstvu pa tako valja izdvojiti višestruka gostovanja na Europskom folklornom festivalu u Grazu, Fürstenfeldu, Gleisdorfu, Feldbachu, Bad Radkensburgu, Semriachu, Bad Eisenkapelnu  i drugim gradovima u Austriji. Zatim je tu međunarodni  folklorni  festival u Haguenau u Francuskoj (3 puta) te brojni festivali i nastupi u Sloveniji (Bled, Rogaška Slatina, Žiri, Portorož, Črnomelj, Cirkulane, Beltinci), Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Slovačkoj (3 puta), Njemačkoj  (Berlin, Nürnberg, Dortmund), Makedoniji (3 puta), Mađarskoj (6 puta), Švedskoj, Španjolskoj, Italiji (Sardinija), Poljskoj a protekle 2019. godine bili smo sudionici 25. Međunarodnog folklornog festivala „Balkan Folk Fest“ u Bugarskoj Varni.

Društvo je kroz 40 minulih godina bilo domaćin mnogim kulturno-umjetničkim društvima i grupama  iz Hrvatske ali i inozemstva. Tako su naši gosti dolazili iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Poljske, Francuske, Španjolske i drugdje. Na taj način su naši sugrađani upoznali i tradicijsku kulturu tih zemalja.

Danas u društvu djeluju slijedeće sekcije:
– folklorna sekcija sa podmladkom i veteranskom sekcijom
– tamburaška sekcija sa vokalnim solistom
– dramska sekcija „Videki“
– klapa „Marof“
– ženska vokalna sekcija „Zipka“.

Ukupno je aktivno oko 80-90 članica i članova u svim sekcijama.

Prema našim  evidencijama  kroz Društvo  je „prošlo“ preko 500 aktivnih članova (od osnivanja do danas).

Upravo pred kraj 2020. godine planirali smo dostojno obilježiti ovu lijepu godišnjicu – održati izložbu naših priznanja, poklona, plakata i uspomena, planirali smo izdati  i prigodnu fotomonografiju, dodjeliti priznanja svim dugogodišnjim zaslužnim članovima, pojedincima i ustanovama te održati veliki slavljenički koncert. Međutim, zbog pandemije  virusa  COVID 19, mjera i zabrana  sve smo morali otkazati za neka bolja vremena.

Kako su popustile epidemiološke mjere zaštite odlučili smo da svečano obilježavanje 40. obljetnice KUD-a „Marof“ upriličimo u petak 25. lipnja 2021. godine. Tom prilikom u predvorju kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ s početkom u 19.00 sati  upriličiti će se prigodna izložba naših priznanja, fotografija, poklona i suvenira i plakata. U 20 sati u velikoj dvorani kulturnog centra održati će se svečana sjednica Skupštine našeg društva uz podjelu zahvalnica i priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i poduzećima, zatim promocija fotomonografije „40 godina KUD-a “Marof”“ te izvesti kraći kulturno-umjetnički program nastupom svih naših sekcija Društva.

U narednim godinama nadamo se novim uspjesima, nastupima i turnejama! 🙂

                                                                                     Predsjednik KUD-a:
Dragutin Košćak, dipl.oec.

Objavljeno: 14. lipnja 2021. (Ivica Šegović)


Sretan Uskrs!

Kulturno umjetničko društvo “Marof” svim svojim članovima, sugrađanima i svim ljudima dobre volje želi sretan i blagoslovljen Uskrs! 🙂

Objavljeno: 04. travnja 2021. (Ivica Šegović)


Sretan Božić i nova 2021. godina 🙂

KUD “Marof” želi sretan i blagoslovljen Božić te radosnu, mirnu i uspješnu novu 2021. godinu svim svojim sadašnjim i bivšim članovima, simpatizerima, sugrađanima Novog Marofa te svim ljudima dobre volje.

Želimo da nam 2021. godina bude daleko manje komplicirana a daleko više društvenija od ove čudne i neponovljive 2020. godine!

Mir i dobro 🙂

Objavljeno: 25. prosinca 2020. (Ivica Šegović)


40. obljetnica KUD-a “Marof”!

Na današnji dan, točnije 22. studenog 1980. godine osnovano je Kulturno-umjetničko društvo “Marof” iz Novog Marofa.

Izabrano je rukovodstvo, imenovani voditelji i odmah se krenulo s održavanjem probi.  Interes članstva bio je velik. Od samog početka u društvu djeluje folklorna sekcija, veliki tamburaški orkestar i mali tamburaški sastav s vokalnim solistom, te mješoviti pjevački zbor.

U rad društva je uključeno preko 100 aktivnih članova, a u svom plesnom i pijevnom repertoaru društvo ima plesove i pjesme iz cijele Hrvatske pa i šire.

Rezultat marljivog rada bio je vidljiv već kod prvog nastupa za građanstvo – na Dan žena, 8. ožujka 1981. godine.

U proteklih 40 godina postojanja članovi društva imali su oko 1 000 nastupa kako u Hrvatskoj, tako i na brojnim gostovanjima u inozemstvu.

Osim sudjelovanja na gotovo svim hrvatskim folklornim festivalima poput “Vinkovačke jeseni”, “Đakovački vezovi”  te plesnim smotrama u Zagrebu, Varaždinu itd., društvo bilježi i mnogobrojne cjelovečernje koncerte u mnogim hrvatskim gradovima – Varaždinu, Zagrebu, Čakovcu, Sv.Ivanu Zelini, Vrbovcu, Đurđevcu, Križevcima, Plitvičkim jezerima, Rijecu, Kutjevu, Novskoj itd.

Društvo je bilo sudionik na mnogim  uglednim festivalima u inozemstvu pa tako valja izdvojiti višestruka gostovanja na Europskom folklornom festivalu u Grazu i drugim gradovima u Austriji, Međunarodnom folklornom festivalu u Haguenau u Francuskoj (3 puta) te brojnim festivalima i nastupima u Sloveniji (Bled, Žiri, Portorož, Cirkulane, Beltinci), Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Slovačkoj (3 puta), Njemačkoj, Makedoniji (2 puta), Mađarskoj, Švedskoj, Španjolskoj, Italiji (Sardinija), Poljskoj a protekle godine bili su sudionici 25. Međunarodnog folklornog festivala „Balkan Folk Fest“ u Bugarskoj Varni.

Upravo ovih dana planirali smo dostojno obilježiti ovu lijepu godišnjicu: održati izložbu naših priznanja, poklona, plakata i uspomena, planirali smo izdati i prigodnu fotomonografiju, dodjeliti priznanja svim dugogodišnjim zaslužnim članovima, pojedincima i ustanovama te održati veliki slavljenički koncert.

I onda dođe ova pandemija, mjere i zabrane… I sve smo morali otkazati za neka bolja vremena. Nadamo se da to neće trajati predugo. Optimisti smo 🙂

Predsjednik KUD-a
Dragutin Košćak, dipl. oec

Objavljeno: 22. studenog 2020. (Ivica Šegović)


Sretan Uskrs!

KUD “Marof” svim svojim članovima, simpatizerima, sugrađanima i svim ljudima dobre volje želi od srca sretan i blagoslovljen Uskrs!

Nek nam ovaj Uskrs svima odnese ovu koronu i tugu a donese veselje i dugu 🙂

 Objavljeno: 12. travnja 2020. (Ivica Šegović)


Godišnja skupština KUD-a 2020.

U petak, 28. veljače 2020. održana je redovna godišnja izvještajna skupština KUD-a.

Skupštini je prisustvovao veliki broj sadađnjih kao i bivših članova te simpatizera. Napravljena je retrospektiva rada KUD-a protekle godine a naglasak ovogodišnje skupštine bio je na obilježavanju godišnjeg koncerta ove, 2020., godine s obzirom da će naše Društvo navršiti 40 godina postojanja. Bit će to jubilarni koncert kojeg želimo održati u što većem broju te se nadamo velikom odazivu naših članova kroz sve te generacije.

Nakon skupštine održano je  druženje svih pristurnih, uz domjenak i čašicu razgovora 🙂

Objavljeno: 28. veljače 2020. (Ivica Šegović)


Valentinovo uz klape 2020.

I ove godine, tradicionalno povodom Valentinova, KUD “Marof” je organizirao klapsku večer pod nazivom “Valentinovo uz klape”.

Koncert se održao u subotu, 15. veljače, s početkom u 19 sati, u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin”.

Ove godine razveseljavali su nas sljedeći gosti:

  • Klapa „Dingač“, Pelješac
  • Klapa „Koprivnica“, Koprivnica
  • Ženski vokalni sastav „Allegre“, Varaždin
  • Trio “KaMaKo”, Breznički Hum
  • Ženska vokalna skupina „Zipka“, Novi Marof
  • Klapa „Marof“, Novi Marof

Kao i uvijek, prepuna dvorana Kulturnog centra pljeskom je pratila cijeli koncert i time podigla atmosferu i upotpunila proslavu Valentinova!

Hvala svima na podršci i nadamo se jednako uspješnoj suradnji i ubuduće 😉

Kako je to izgledalo na samom koncertu možete vidjeti u našoj galeriji ili direktnoj poveznici ovdje.

Valentinovo uz klape (15.2.2020., KC "Ivan Rabuzin")

Objavljeno: 16. veljače 2020. (Ivica Šegović)


Sretan Božić i sretna 2020. godina 🙂

Sretan i blagoslovljen Božić te radosnu, mirnu i uspješnu Novu 2020. godinu svim sadašnjim i bivšim članovima KUD-a, svim našim simpatizerima, sugrađanima Novog Marofa te svim ljudima dobre volje!

Mir i dobro 🙂

Sretan i blagoslovljen Božić :)

Objavljeno: 25. prosinca 2019. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2019.

Ove subote, 7. prosinca 2019., održan je tradicionalni godišnji koncert KUD-a u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu.

Sudionici su bili sljedeći:

  • dječja folklorna sekcija
  • dramska grupa “Videki” KUD-a “Marof”, Novi Marof
  • folklorna sekcija KUD-a “Marof”, Novi Marof
  • tamburaški sastav KUD-a “Marof”, Novi Marof
  • ženska vokalna skupina “Zipka”, Novi Marof
  • klapa “Marof”, Novi Marof

a kao gost nas je uveseljavao Varaždinski folklorni ansambl (VFA).

Kao i obično, i ove je godine dvorana bila prepuna naših sugrađanki i sugrađana koji su nas i ove godine zdušno podržali 🙂

Hvala vam svima na podršci te se nadamo jednako uspješnom nastupu te jednako popunjenom dvoranom i dogodine!

Slike sa samog nastupa objaviti ćemo uskoro 🙂

KC "Ivan Rabuzin" Novi Marof (07.12.2019)

Objavljeno: 08. prosinca 2019. (Ivica Šegović)


Balkan folklor festival 2019 (Varna, Bugarska)

KUD “Marof” ove je godine sudjelovao na 25. Balkan folk festivalu koji se održao u Bugarskom gradu Varna, Folklorni festival je trajao od 06.06. do 01.09, i u tom periodu izmjenjivali su se razni izvođači i društva.

Osim kulturno-umjetničkih društava na festivalu su se predstavili zborovi, plesači, mažoretkinje te orkestri.

Na put smo krenuli 15.8., na blagdan Velike Gospe, dok smo središnji nastup imali 18.8. Putovali smo zajedno sa KUD-om “Beletinec”, s kojim dijelimo dio tamburaške sekcije.

Kako je to izgledalo na samom festivalu možete vidjeti među svim našim fotografijama ili na ovoj poveznici.

Više o samom festivalu možete vidjeti na službenim stranicama festivala: www.balkanfolkfest.eu

Objavljeno: 20. kolovoza 2019. (Ivica Šegović)


18. folklorni festival “Antunovo v Marofu” 2019.

Ove nedjelje, 9. lipnja 2019., održan je tradicionalni, već 18., folklorni festival pod nazivom “Antunovo v Marofu”.

Ove godine sudionici su bili sljedeći:

  • KUD “Sesvete”, Sesvete
  • KUU “Seljačka sloga”, Nedelišće
  • KUD “Ilirci”, Krapina
  • UU “Prigorčica”, Bisag
  • KUD “Mak”, Trnovec
  • KUD “Remetinec”, Remetinec
  • KUD “Marof”, Novi Marof

Festival je započeo u 17:30h svečanim mimohodom  svih sudionika od Osnovne škole do Trga hrvatske državnosti, te zatim do otvorene pozornice ispred Doma zdravlja, gdje je sam festival i održan.

Unatoč sparnom i vrućem vremenu, festival je podržao dobar broj naših sugrađana koji su mogli uživati u našim tradicionalnim pjesmama i plesovima koje su nam predstavili ovogodišnji sudionici.

“Tradicionalno već preko 20 godina održava se folklorni festival povodom Antunova u Novom Marofu. Naš KUD Novi Marof okuplja prijateljske KUD-ove koji prezentiraju svoje vještine znanja i čuvaju tradiciju. Ovo je jedna krasna manifestacija kojom završavamo udarni vikend Dana grada Novog Marofa i možemo reći da smo zadovoljni” – rekao je gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač.

Dragutin Košćak, predsjednik KUD-a Marof, govoreći o 18. Folklornom festivalu, rekao je da u gostovanju imaju sedam KUD-ova iz susjednih županija i kako su zadovoljni tim brojem, iako su gosti iz Slavonije otkazali: “Čuli smo i vidjeli pjesme i plesove Zagorja, Međimurja, Posavine, Bilogore, Podravine. Do sada smo u našim gostovanjima imali preko 100 KUD-ova, ne samo iz Hrvatske nego i drugih zemalja. Uvijek smo željeli dovesti kvalitetna društva da prikažu našim građanima folklorno pjevanje i plesanje” zaključio je Košćak.

Ovim putem se zahvaljujemo svim sudionicima i našim sugrađanima te priželjkujemo i iščekujemo jednako uspješan i posjećen festival i iduće godine 🙂

Kako je to izgledalo ove godine možete vidjeti u našoj rubrici Fotografije, ili direktno na ovom linku.

Antunovo v Marofu (otvorena pozornica Doma zdravlja)Objavljeno: 10. lipnja 2019. (Ivica Šegović)


Sretan Uskrs!

KUD “Marof” svim svojim članovima, simpatizerima, sugrađanima i svim ljudima dobre volje želi od srca sretan i blagoslovljen Uskrs!

Sretan Uskrs!

Objavljeno: 21. travnja 2019. (Ivica Šegović)


XI Županijska smotra kazališnih amatera Varaždinske županije

U subotu 06.04. te nedjelju 07.04.2019., u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu održala se županijska smotra kazališnih amatera Varaždinske županije.

Novi Marof je ponovno bio domaćin ove smotre a ove godine natjecateljski je program bio sljedeći:

Subota, 06.04.2019:

  • “San Zagorske noći” – dramska skupina “Ka Te Briga Mi” KUD-a Petrijanec)
  • “Nekad brak, sada mrak” – glumačka družina “Komedijaši” KUD-a Stažnjevec
  • “Sudbina” – udruga žena Općine Vidovec
  • “Mito i korupcija” – KUD “Klaruš”, Maruševec
  • “Rita” – dramska družina “Videki” KUD-a Marof

Nedjelja, 07.04.2019:

  • “Automobil grofa Rudolfa” – KUU “Magda i Luisa”, Madžarevo
  • “Čipka” – KUD “Lepoglavski pušlek”, Lepoglava
  • “Kapelica” – udruga žena “Veliko srce” općine Sveti Đurđ
  • “Doktorska posla” – KUD “Mak”, Trnovec
  • “Hrast ili legenda o djetetu s repom” – dramska družina “Ozana” KUD-a “Braća Radić”, Visoko

Organizator smotre su zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije te domaća dramska družina “Videki” KUD-a “Marof”.

Smotri je prisustvovala selektorica Hrvatskog sabora kulture Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka, koja je nakon izvedenih svih deset predstava proglasila najuspješnije predstave.

Sa velikim ponosom i srećom možemo reći da će našu Županiju na Državnoj smotri kazališnih amatera, koja će se održati u svibnju u Vodicama, predstavljati Glumačka družina “Komedijaši” KUU “Stažnjevec”, s predstavom “Nekad brak sada mrak”, te naša Dramska družina “Videki”, s predstavom “Rita” 🙂

Jednako tako, naša dramska družina “Videki” dobila je priznanje za najbolju mušku ulogu, koju je dobio  Robert Degač (za ulogu Paola Manzinia u prestavi “Rita”), za kinematografiju, koju je dobila  Marica Černi-Zrinski, te za najboljeg redatelja, koju je dobio naš Tibor Martan 🙂

Pridružujemo se čestitkama našim “Videkima” te im želimo puno uspjeha na Državnoj smotri! 😉

Županijska smotra kazališnih amatera Varaždinske županije (6.-7.4.2019., KC "Ivan Rabuzin", Novi Marof)

Objavljeno: 07. travnja 2019. (Ivica Šegović)


Redovna godišnja  izvještajna i izborna skupština 2019.

Na osnovu odredbi Statuta KUD-a “Marof” Novi Marof, u subotu, 23. veljače 2019. održana je 

redovna izvještajna i izborna skupština KUD-a “Marof” Novi Marof 

Skupština se održala u  prostorijama KUD-a u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“, s početkom u 18.00 sati.

Na Skupštini je predložen i prihvaćen sljedeći dnevni red:

  1. Izbor radnog predsjedništva, verifikacijskog povjerenstva, zapisničara, te dva ovjerovitelja zapisnika
  2. Izbor kandidacijsko – izbornog povjerenstva (3 člana)
  3. Izvještaj predsjednika o radu Društva u 2018. godini
  4. Izvještaji voditelja sekcija o radu u 2018. godini
  5. Izvještaj blagajnika o financijskom poslovanju Društva u 2018. godini
  6. Izvještaj nadzornog odbora Društva
  7. Rasprava po izvještajima
  8. Davanje razrješenja predsjedniku, dopredsjedniku, upravnom i nadzornom odboru
  9. Predlaganje kandidata za tijela Društva:
     upravni odbor (9 članova)
     predsjednika
     dopredsjednika
     nadzornog odbora (3 člana)
  10. Izbor tijela Društva
  11. Donošenje:
     odluke o potpisnicima financijske dokumentacije
     odluke o imenovanju likvidatora
  12. Donošenje programa rada i financijskog plana Društva za 2019. godinu
  13. Ostala pitanja i prijedlozi

Dnevni red je prošao u redu i svi prijedlozi su jednoglasno prihvaćeni.

Novoizabrano rukovodstvo Društva je sljedeće:

  • Upravni odbor KUD-a „Marof“:
    Košćak Dragutin – predsjednik
    Hokman Duško – dopredsjednik
    Zečević Lidija – tajnik
    Kadović Radojko – blagajnik
    Černi Marica – član
    Ferenčina Vladimir – član
    Pikija Ivan – član
    Horvat-Bujan Andreja – član
    Bosilj Sandra – član
  • Nadzorni odbor:
    Behloul Tobias – presjednik
    Medvedec Barbara – član
    Košćak Zdravko – član
  • Voditelji:
    Čabrajec Matija – folklorna sekcija
    Robert Štorga – pjevačka sekcija (muška i ženska)
    Kadović Radojko – tamburaška sekcija
    Tibor Martan – dramska sekcija

Dokumente sa skupštine možete pronaći u našoj rubrici Dokumenti.

Nakon Skupštine svi članovi i gosti nastavili su druženje na zajedničkom domjenku 🙂

Predsjednik KUD-a
Dragutin Košćak, dipl. oec

Objavljeno: 24. veljače 2019. (Ivica Šegović)


Valentinovo uz klape 2019.

Već tradicionalno povodom Valentinova, dana zaljubljenih, KUD “Marof” je organizirao klapsku večer pod nazivom “Valentinovo uz klape”.

Koncert se održao u subotu, 16. veljače, s početkom u 19 sati, u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin”.

Ove su godine sudionici bili sljedeći:

  • Ženska klapa „Stentoria“, Daruvar
  • Klapa „Basca“, Baška Voda
  • Ženska vokalna skupina „Zipka“, Novi Marof
  • Klapa „Marof“, Novi Marof
  • Tamburaški sastav “Terca”, Remetinec

Kao i svake godine do sad, prepuna dvorana kulturnog centra uživala je u izvedbi naših i gostujućih pjevača i svirača, koji su ponovno uveselili sve naše sugrađane i napravili očekivani spektakl 🙂

Voditelj domaće i muške i ženske klape, Robert Štorga, rekao je da su prezadovoljni još jednom lijepom klapskom večeri u Novom Marofu: „Osobito nam je drago da je dvorana opet bila puna. Zahvaljujemo publici i ovoga puta na podršci. Moram reći da su naši gosti bili ugodno iznenađeni publikom i reakcijama na njihove izvedbe“.

Koncert „Valentinovo uz klape“ organiziran je uz pomoć Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof i Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ te uz pokroviteljstvo Grada Novog Marofa i Turističke zajednice Grada Novog Marofa.

Slike sa samog koncerta možete pronaći u našoj rubrici Fotografije ili kliknite ovdje.

Objavljeno: 17. veljače 2019. (Ivica Šegović)


Sretan Božić i nova 2019. godina 🙂

KUD “Marof” svim svojim sadašnjim i bivšim članovima, svim sugrađanima Novog Marofa te svim ljudima dobre volje želi sretan i blagoslovljen Božić te sretnu, uspješnu i plodonosnu novu godinu 🙂

Sretan i blagoslovljen Božić :)

Objavljeno: 25. prosinca 2018. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2018.

U subotu, 9. prosinca 2018., u velikoj koncertnoj dvorani kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu, održan je tradicionalni godišnji koncert KUD-a “Marof”.

Ove godine sudionici su bili sljedeći:

  • dramska grupa “Videki” KUD-a “Marof”, Novi Marof
  • folklorna sekcija KUD-a “Marof”, Novi Marof
  • tamburaški sastav KUD-a “Marof”, Novi Marof
  • ženska vokalna skupina “Zipka”, Novi Marof
  • klapa “Marof”, Novi Marof

te gosti

  • HKUU “Trenk”, Nova Gradiška
  • KUD “Bjelovar”, Bjelovar

Ulaznice (koje su se mogle nabaviti u Gradskoj knjižnici po cijeni od 40kn) bile su rasprodane te je prepuna dvorana kulturnog centra srdačno podržavala sve naše izvođače!

Hvala svima na podršci te se nadamo jednako uspješnom nastupu i dogodine!

Slike sa samog nastupa objaviti ćemo uskoro 🙂

Objavljeno: 10. prosinca 2018. (Ivica Šegović)


15. folklorna smotra Varaždinske županije

U nedjelju, 9. rujna 2018., u velikoj koncertnoj dvorani kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu, održana je 15. smotra folklora Varaždinske županije.

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovala su sljedeća Društva:

  • KUD “Hrvatskih želježnica”, Varaždin
  • Varaždinski folklorni ansambl (VFA), Varaždin
  • KUD “Marof”, Novi Marof

Prvo mjesto te plasman na na državnu smotru koreografiranog folklora osvojio je VFA iz Varaždina.

U našoj galeriji možete vidjeti detalje a i pogledati sve ostale naše fotografije.
Za direktan pristup fotografijama sa županijske smotre kliknite ovdje.

Objavljeno: 13. rujna 2018. (Ivica Šegović)


12. Folklorni festival “Ohridsko sunce”

KUD “Marof” sudjelovao je na 12. Folklornom festivalu “Ohridsko sunce” koji se održao u Ohridu, od 20. – 24. kolovoza 2018. godine.

Kudovci su na put krenuli u nedjelju, 19. kolovoza, a vratili se u subotu 25. kolovoza.
Uz predstavljanje naših plesova i pjesama, kudovci su obišli Ohrid i njegova turistička odredišta te se pobliže upoznali sa njegovom tradicijom.  Jednako tako družili su se sa ostalim sudionicima festivala te su stekli nova poznanstva.
Na povratku za Novi Marof posjetili su gradove Tirana u Albaniji te Budva u Crnoj Gori.

Detalje programa samog folklornog festivala možete vidjeti u nastavku:

International Folk Festival
OHRID SUN
Ohrid 20 – 24 August 2018

20 August (Monday)
12.00 – 14.00  Arrival of the Groups in Ohrid and accommodation in the hotel/hostel
13.00 – 14.00  Lunch
14.00 – 19.00  Meetings about the program with the leaders of the Groups (individual meetings)
14.30 – 20.00  Free afternoon (possibility to go to the beach)
20.00 – 21.00 Dinner

21 August (Tuesday)
09.00 – 09.30  Breakfast
10.00 – 13.30  Sightseeing of Ohrid and historical monuments (Ohrid Amphitheater, Samoil’s Fortress, Plaoshnik, St. Jovan Kaneo, house of Robevci)
14.00 – 14.30  Lunch
14.30 – 18.00  Free afternoon (possibility to go to the beach)
19.00 – 19.30  Traveling to Ohrid with costumes
19.30 – 20.00  Parade through Ohrid
20.00 – 22.00  Concert in Ohrid Square  (open stage, 8-10 min performance)
22.00 – 22.30 Dinner (dinner is possible to be arranged before the concert)

22 August (Wednesday)
09.00 – 09.30  Breakfast
10.00 – 12.00  Visiting the pre-historic settlement “Bay of bones” – The museum on the water (optional). The entry price is 0.5 EUR for children, 1.7 EUR for adults
13.00 – 14.00  Lunch
14.30 – 19.00  Free afternoon (possibility to go to the beach)
20.00 – 22.00  Concert in Ohrid Square  (open stage, 8-10 min performance)
22.00 – 22.30 Dinner (dinner is possible to be arranged before the concert)

23 August (Thursday)
08.15 – 08.30  Breakfast
09.00 – 14.00  Excursion to the monastery complex “St. Naum” (optional), with boat cruise through the Ohrid lake or Group’s buses. The boat cruise is 1 hour sail in one way, about 30km distance in one way). The price for return ticket boat cruise is 7 EUR/person (for 1st part of the groups)
11.30 – 16.30  Excursion to the monastery complex “St. Naum” (optional), with boat cruise through the Ohrid lake or Group’s buses. The boat cruise is 1 hour sail in one way, about 30km distance in one way). The price for return ticket boat cruise is 7 EUR/person (for 2nd  part of the groups)
14.00 – 14.30  Lunch (for 1st part of the groups in hotels, for 2nd part of the groups lunch in hotel or lunch packs)
16.30 – 20.00  Free afternoon
20.00 – 21.00  Dinner
21.30 – 23.00  Meeting with the leaders of the Groups and giving the Diplomas (2 representatives per Group)

24 August (Friday)
09.00 – 09.30  Breakfast
10.00 – 12.00  Departure from Ohrid

Predsjednik KUD-a:
Dragutin Košćak, dipl.oec.

Objavljeno: 25. kolovoza 2018. (Ivica Šegović)


Sretan i blagoslovljen Uskrs 2018.

Svim sadašnjim članovima, bivšim članovima, simpatizerima, sugrađanima našeg grada Novog Marofa te svim ljudima dobre volje KUD “Marof” želi sretan i blagoslovljen Uskrs 🙂

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Objavljeno: 1. travnja 2018. (Ivica Šegović)


Županijska smotra kazališnih amatera

Ovogodišnja županijska smotra kazališnih amatera Varaždinske županije održana je u subotu, 24. ožujka 2018. godine, u Strmcu Podravskom, općina Petrijanec. S ponosom možemo reći da je, ovogodišnje 10. županijske smotre, pobjednik ponovno bila Dramska družina KUD-a „Marof“ 🙂

Sa svojim dramskim programima, pretežno komedijama, predstavilo se čak 10 dramskih grupa koja većinom djeluju unutar kulturno-umjetničkih društava sa područja cijele županije.

Program je, kao povjerenik i selektor ispred Hrvatskog sabora kulture, pratio kazališni kritičar Igor Ružić iz Zagreba.

Za najbolju predstavu 10. Županijske smotre proglašena je drama „Flekica“ u izvođenju Dramske družine KUD-a „Marof“. Autor teksta je Tibor Martan koji je ujedno i redatelj predstave. Kao pobjednik, ova predstava će predstavljati Varaždinsku županiju na 58. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, koji će se održati 12. svibnja 2018. godine u Pazinu.

Predstava „Flekica“ nastala je na temelju usmene predaje Ane Stepančec iz Madžareva. Prati sudbinu Urše, mlade seoske snahe, koja zbog madeža na svome licu privlači pažnju svoje obitelji, seoske zajednice ali i predstavnika lokalnog plemstva. Upravo zbog interesa plemstva Urša doživljava tragičnu sudbinu koja je u potpunosti slama te si pokušava oduzeti i život.

Županijska smotra kazališnih amatera - Dramska družina KUDa "Marof" (predstava "Flekica", Strmec Podravski, 24.03.2018.)

Sjajnim ulogama u ovoj tragičnoj drami predstavile su se:
Dijana Bartolec Koprek kao Urša/Flekica, Marijana Krajina kao Zefa, Jelena Neuberg kao Žuža, Robert Degač kao Vilko, Lucija Koprek kao Vikta te Dubravka Baneković kao grofica Otilija.

Čestitamo svim izvođačima te njihovom voditelju Tiboru Martanu! 🙂

Predsjednik KUD-a:
Dragutin Košćak, dipl.oec.

Objavljeno: 25. ožujka 2018. (Ivica Šegović)


Godišnja izvještajna skupština

Na osnovi odredbi Statuta KUD-a “Marof” Novi Marof, ovim putem sazivam

REDOVNU GODIŠNJU IZVJEŠTAJNU SKUPŠTINU KUD-a “MAROF” NOVI MAROF

Skupština će se održati u petak, 02. ožujka 2018. godine, u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ s početkom u 20.00 sati.
Za Skupštinu se predlaže slijedeći dnevni red:

1. Otvaranje skupštine: izbor zapisničara te 2 ovjerovitelja zapisnika
2. Podnošenje izvještaja o radu Društva u 2017. godini:
– predsjednika
– voditelja sekcija
– blagajnika
– nadzornog odbora
3. Rasprava po izvještajima te njihovo prihvaćanje
4. Donošenje Programa rada te Financijskog plana za 2018. godinu
5. Donošenje Odluke o članarini u KUD-u “Marof” za 2018. godinu
6. Izbor jednog člana Upravnog odbora
7. Ostala pitanja i prijedlozi

Nakon Skupštine svi članovi i gosti pozivaju se na domjenak.
Molimo sve aktivne članove, bivše članove, sponzore, goste, kao i sve prijatelje Društva da prisustvuju Skupštini, te da svojim aktivnim učešćem doprinesu daljnjem napretku društva.

Predsjednik KUD-a
Dragutin Košćak, dipl. oec.

Objavljeno: 22. veljače 2018. (Ivica Šegović)


Valentinovo uz klape 2018.

Već tradicionalno povodom Valentinova, dana zaljubljenih, KUD “Marof” je organizirao koncert klapa pod nazivom “Valentinovo uz klape”.

Koncert se održao 16. veljače, s početkom u 19 sati, u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin”. Ulaznice su se mogle nabaviti u preprodaji na blagajni Kulturnog centra “Ivan Rabuzin”, svaki radni dan od 9 – 12 sati te na dan samog koncerta, 2 sata prije početka programa.

Ove su godine sudionici bili sljedeći:

  • Klapa „Motovun“, Motovun
  • Ženska klapa „Armorin“, Zagreb
  • Ženska vokalna skupina „Zipka“, Novi Marof
  • Klapa „Marof“, Novi Marof
  • Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture (CTK), Varaždin

Ponovno prepuna dvorana kulturnog centra uživala je u izvedbi naših i gostujućih pjevača i svirača, koji su ponovno uveselili sve naše sugrađane i napravili očekivani spektakl 🙂

Slike sa samog koncerta biti će dostupne u našoj rubrici Fotografije.

Objavljeno: 17. veljače 2018. (Ivica Šegović)


Sretan Božić i nova 2018. godina 🙂

KUD “Marof” svim svojim sadašnjim i bivšim članovima, svim sugrađanima Novog Marofa te svim ljudima dobre volje želi sretan i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu novu godinu 🙂

Sretan Vam i blagoslovljen Božić :)

Objavljeno: 25. prosinca 2017. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2017.

U subotu, 09.12.2017., u kulturnom centru „Ivan Rabuzin” u Novom Marofu održan je tradicionalni godišnji koncert KUD-a „Marof“ pod nazivom „Dobar večer dobri ljudi“.

Kako je bilo i svih ovih prethodnih godina, prepunoj dvorani kulturnog centra predstavili su se sljedeći izvođači:

– folklorna sekcija KUD-a “Marof” (seniori)
– tamburaška sekcija
– ženska klapa “Zipka”
– muška klapa „Marof“
– dramska grupa KUD-a “Marof”

Kao gosti, ove su godine ovu lijepu večer upotpunili KUD “Mladost” iz Samobora.

Uz tradicionalne plesove i pjesme, velike su ovacije zasluženo bile upućene i dramskoj sekciji KUD-a “Marof”, koja nam je ove godine izvela predstavu “Pogostići”.

Hvala svim našim sugrađanima i gledateljima koji su nas podržali te uveličali ovu našu manifestaciju 🙂

Godišnji koncert KUD-a "Marof" (KC Ivan Rabuzin, 9.12.2017.)

U našoj galeriji možete vidjeti detalje a i pogledati sve ostale naše fotografije.
Za direktan pristup fotografijama sa subotnjeg koncerta kliknite ovdje.

Objavljeno: 11. prosinca 2017. (Ivica Šegović)


Uskrs 2017.

Svim sadašnjim članovima, simpatizerima, bivšim članovima, sugrađanima našeg grada Novog Marofa te svim ljudima dobre volje KUD “Marof” želi sretan i blagoslovljen Uskrs 🙂

Objavljeno: 16. travnja 2017. (Ivica Šegović)


Godišnja izvještajna skupština KUD-a

Na osnovu odredbe Statuta KUD-a “Marof” Novi Marof, ovim putem sazivam redovnu godišnju izvještajnu skupštinu KUD-a “Marof” Novi Marof.

Skupština će se održati u petak, 03. ožujka 2017. godine, u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ s početkom u 20 sati.

Za Skupštinu se predlaže slijedeći dnevni red:

1. Otvaranje skupštine – izbor zapisničara te 2 ovjerovitelja zapisnika
2. Podnošenje izvještaja o radu Društva u 2016. godini:
• izvještaj predsjednika
• izvještaj voditelja svih sekcija
• izvještaj blagajnika
• izvještaj Nadzornog odbora
3. Rasprava po izvještajima te njihovo prihvaćanje
4. Donošenje programa rada te financijskog plana za 2017. godinu
5. Donošenje odluke o članarini u KUD-u “Marof” za 2017. godinu
6. Ostala pitanja i prijedlozi

Nakon Skupštine svi članovi i gosti pozivaju se na domjenak.

Molimo sve aktivne članove, bivše članove, sponzore, goste, kao i sve prijatelje Društva da prisustvuju Skupštini, te da svojim aktivnim učešćem doprinesu daljnjem napretku društva.

Predsjednik KUD-a
Dragutin Košćak, dipl. oec.

Objavljeno: 23. veljače 2017. (Ivica Šegović)


Valentinovo uz klape 2017.

Kulturno umjetničko društvo “Marof” povodom Valentinova, dana zaljubljenih, održalo je već tradicionalni koncert klapa pod nazivom “Valentinovo uz klape”.

Koncert se održao u petak, 10. veljače 2017. godine, s početkom u 19 sati u velikoj dvorani kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu. Našim dragim sugrađanima predstavili su se sljedeći izvođači:

  • Klapa „Kampanel“, Zagreb
  • Ženska klapa „Armorin“, Zagreb
  • Ženska vokalna skupina „Zipka“, Novi Marof
  • Klapa „Marof“, Novi Marof

Prepuna dvorana našeg kulturnog centra uživala je u izvedbama poznate hrvatske klape “Kampanel” ali i svih ostalih sudionika, s obzirom da su i naše domaće snage sve poznatije diljem lijepe naše 🙂

Ukoliko niste bili u mogućnosti prisustvovati ovom velikom događaju svakako provjerite kako je to izgledalo među našim fotografijama.
Za direktan pristup fotografijama sa samog koncerta kliknite ovdje.

Valentinovo uz klape (KC Ivan Rabuzin, 10.2.2017.)

Objavljeno: 14. veljače 2017. (Ivica Šegović)


Sretan Vam Božić i sretna nova 2017. godina 🙂

Kulturno umjetničko društvo “Marof” svim članovima, prijateljima, sugrađanima te ljudima dobre volje želi sretan i blagoslovljen Božić! Također Vam svima želimo sretnu, blagoslovljenu i uspješnu novu 2017. godinu.

Sretan Vam i blagoslovljen Božić :)

Objavljeno: 25. prosinca 2016. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2016.

U Kulturnom centru  „Ivan Rabuzin“ ove subote, 03.12.2016. godine održan je tradicionalni godišnji koncert  KUD-a „Marof“ pod nazivom „Dobar večer dobri ljudi“.

Pred prepunom dvoranom kulturnog centra predstavile su se sve sekcije KUD-a:

– folklorna sekcija – pomladak i seniori
– tamburaška sekcija
– muška klapa „Marof“
– ženska klapa “Zipka”
– dramska grupa KUD-a “Marof”

Kao gost ove je godine nastupilo kulturno umjetničko društvo “Ivan Kapistran Adamović” iz Čepina (Slavonija).

Godišnji koncert (KC Ivan Rabuzin, 3.12.2016.)

Hvala svim našim sugrađanima i gledateljima koji su nas podržali te uveličali ovu manifestaciju 🙂

Godišnji koncert KUD-a "Marof" (KC Ivan Rabuzin, 3.12.2016.)

Objavljeno: 4. prosinca 2016. (Ivica Šegović)


Smotra folklora Varaždinske županije

Zajednica kulturno-umjetničkih društava Varaždinske županije  i KUD „Marof“ kao domaćin  u nedjelju 25. rujna 2016. godine organizirali su  13. Županijsku smotru koreografiranog folklora. Smotra  se održala u kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu s početkom u 17 sati.

Ovogodišnji domaćin i neposredni organizator ove značajne manifestacije folklora bilo  je domaće društvo KUD „Marof“.

Sudjelovalo je 7 kulturno-umjetničkih društava s područja naše županije i svako društvo je izvelo po dvije plesne koreografije – jednu iz svojeg zavičaja, Hrvatskog Zagorja, a drugu po želji iz ostalih plesnih zona.

Izvedbe koreografiranih plesnih koreografija pratilo je  stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture na čelu sa Nikolom Kramarom, diploniranim plesnim pedagogom.

Kao najbolja izvedba plesnih koreografija ocijenjena je koreografija u izvedbi Varaždinskog folklornog  ansambla. Oni će time i predstavljati  Varaždinsku županiju na Državnoj smotri koreografiranog folklora, koja će se sredinom listopada ove godine održati u Čakovcu.

Objavljeno: 27. rujna 2016. (Ivica Šegović)


Gostovanje u Klagenfurtu (Austrija)

11. rujna 2016.  klapa „Marof” i tamburaški sastav KUD-a “Marof”, zajedno  sa vokalnim solistom Zdravkom Košćakom, su nastupili u Austriji, u gradu Klagenfurt.

“Bila je  to priredba i druženje povodom završetka humanitarne akcije za pomoć djeci iz Angole koja se provodi u organizaciji klagenfurtske biskupije. Sa klapom je bio prisutan novomarofski župnik pater Vitomir Glavaš na čemu mu se iskreno zahvaljujemo“ – rekao nam je Dragutin Košćak, predsjednik KUD-a „Marof“.

Objavljeno: 13. rujna 2016. (Ivica Šegović)


Upis novih članova!

U tijeku je upis novih članova u KUD “Marof”!
Upis se može izvršiti osobnim dolaskom u prostore KUD-a (KC Ivan Rabuzin) u sljedećim terminima:

  • mali folklor (djeca od 4 do 10 godina): petkom u 18.30h
  • veliki folklor (od 11 do 18 godina): petkom u 20.00h

Za mali folklor možete kontaktirati i telefonski na broj: 099/753-1956 (Jelena Neuberg).

Upis novih članova :)

Objavljeno: 15. rujna 2016. (Ivica Šegović)


“Antunovo v Marofu” 2016. 

Ovu nedjelju, 12. lipnja, održan je već tradicionalni, 15. po redu, novomarofski folklorni festival “Antunovo v Marofu”. Festival je trebao biti održan na otvorenoj pozornici u samom centru grada Novog Marofa ali je zbog kiše i labilnih vremenskih uvjeta festival prebačen u kino dvoranu kulturnog centra “Ivan Rabuzin”.

Program festivala bio je sljedeći:

  • 17:30 sati –  mimohod svih sudionika krenuo je od Osnovne škole do Trga Hrvatske državnosti te natrag do kulturnog centra “Ivan Rabuzin”
  • 18:00 sati  – započeo je 15. folklorni festival “Antunovo v Marofu“

Na festivalu su se predstavila sljedeća društva:

  1. UKPD „UKRAJINA“ – Slavonski Brod
  2. KUD „KLEK“ – Ogulin
  3. KUD „JOSIP ŠOŠIĆ“– Tenja (Osijek)
  4. FS „OBREŽ“ – Obrež (Slovenija)
  5. KUD „HRUŠEVEC KUPLENSKI“ – Hruševec Kupljenski
  6. KUD „LjUBA VODA“ – Ljubeščica
  7. KUD „REMETINEC“ – podmladak i odrasli
  8. KUD „LOVRO JEŽEK“ – Marija Bistrica (podmladak)
  9. KUD „MAROF“ – Novi Marof (podmladak i odrasli)

Nakon završetka programa uslijedila je podjela priznanja i prigodnih poklona svim sudionicima.
Cijeli program popratio je veliki broj građana Novog Marofa i okolice čime je još više dokazano koliko je ovaj festival popularan i zanimljiv našim sugrađanima.

Neke fotografije sa festivala pogledajte u našoj rubrici Fotografije.

Antunovo v Marofu (12.6.2016.)

Objavljeno: 13. lipnja 2016. (Ivica Šegović)


“Zeleni Jurij”, Črnomelj (Slovenija)

U subotu 23. travnja 2016. godine, na poziv folklorne skupine „Zeleni Jurij“ iz Črnomelja (Slovenija) KUD „Marof“ sudjelovao je na tradicionalnoj manifestaciji pod nazivom „Praznik pomladi“, kojom se obilježava blagdan Sv. Juraja ili kako kažu slovenci – zeleni Jurij.

Ova manifestacija – pastirsko jurjevanje – održava se u Črnomelju (Beloj Krajini) već više od 50 godina. Manifestacija zapoćinje dolaskom Zelenog Jurija, obućenog u mlade zelene brezove grane (veje), zajedno sa pratnjom na mjesni trg gdje se pjevaju koledarske pjesme koje zapoćinju stihovima “Prošel je prošel pisani vuzem, došel je došel zeleni Juraj…“.

Manifestacija završava prošnjom za darivanje Zelenog Jurija kojeg na kraju raskite i taj zeleni jurjevski koš bacaju sa mosta u rijeku Dobličicu.

Na toj manifestaciji KUD „Marof“ sudjelovao je i prije tri godine. Zauzvrat folklorna skupina „Zeleni Jurij“ iz Črnomelja sudjelovati će na našem 15. folklornom festivalu „Antunovo v Marofu“ povodom Dana grada Novog Marofa te se time nastavlja suradnja između naša dva društva.

Nekoliko fotografija možete pronaći u rubrici Fotografije.

Jurjevo, praznik pomladi (23.04.2016., Črnomelj, Slovenija)

Objavljeno: 24. travnja 2016. (Ivica Šegović)


Uskrs 2016.

Svim sadašnjim i bivšim članovima Društva, sugrađanima našeg grada Novog Marofa te svim ljudima dobre volje KUD “Marof” želi sretan i blagoslovljen Uskrs 🙂

Sretan Uskrs! (27.03.2016.)

Objavljeno: 27.  ožujka 2016. (Ivica Šegović)


Korizmeni koncert KUD-a 2016.

Jučer, na Cvijetnu nedjelju, nakon večernje svete mise u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu održan je koncert  korizmenih napjeva. Koncert su izvodili članovi KUD-a “Marof”, muška vokalna skupina “Marof” i članice KUD-a Beletinec.
Ovo je prvi koncert korizmenih napjeva koji je KUD “Marof” dosad izvodio te prvi takav koncert u Novom Marofu.

Izvedene su i neke stare pjesme koje se već dugo ne pjevaju u modernoj liturgiji te spadaju u kulturnu baštinu. Popis pjesama je sljedeći:
– Gospin plač
– Sedam svete žalosti
– Moj Isuse
– Kad je Isus
– Majka božja je zaspala
– Sveta Djevo Marija
– Prosti moj Bože
– Tužni dan svanio
– Tužno plače
– Gore, gore sunašce
– Puče moj
– Tuge Marijine (zvezda moja)

Na kraju koncerta fra. Vitomir Glavaš srdačno se zahvalio svim izvođačima na doista lijepom koncertu uz veliki pljesak prepune župne crkve.
S  obzirom na uspješno odrađen koncert nadamo se, i želja nam je, da isti ponovimo i sljedeće korizme 🙂

Nekoliko fotografija sa koncerta možete pronaći u rubrici Fotografije.

Objavljeno: 21. ožujka 2016. (Ivica Šegović)


Godišnja skupština KUD-a 2016.

Na osnovi odredbe Statuta KUD-a “Marof” Novi Marof saziva se redovna izvještajna i izborna skupština KUD-a. Skupština će se održati u petak, 26. veljače 2016. godine, u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ s početkom u 20.00 sati.

Plan dnevnog reda zajedno sa ostalim dokumentima možete pronaći u rubrici Dokumenti.

Pozivamo sve sadašnje i bivše članove Društva, kao i simpatizere. da se odazovu na skupštinu 🙂

Predsjednik KUD-a
Dragutin Košćak, dipl. oec.

Objavljeno: 24. veljače 2016. (Ivica Šegović)


Valentinovo uz klape 2016.

U subotu, 13.02.2016., s početkom u 19 sati u kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu održan je tradicionalni koncert klapa povodom Valentinova. Ove godine naše sugrađane uveselili su sljedeći izvođači:

– klapa “Sveti Juraj” HRM
– Varaždinski tamburaški orkestar
– Juraj Galina
– ženska vokalna skupina “Zipka”
– muška vokalna skupina “Marof”

Prepunu dvoranu kulturnog centra ove godine posebno je razveselio nastup jedne od najboljih hrvatskih muških klapa, klape hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”! To je samo još jedan dokaz da ova tradicija u Marofu poprima sve ozbiljnije konture te se nadamo da ćemo i dalje u budućnosti ugošćivati velike i ozbiljne klapaše diljem lijepe naše 🙂

Gromoglasni pljesak nakon svake izvedbe kao i zajednička izvedba svih izvođača na kraju koncerta dovoljan su dokaz koliko je ovaj koncert bio uspješan.

Neke od fotografija možete pogledati u rubrici Fotografije.
Veselimo se zajedničkom susretu i idućeg Valentinova 🙂

Valentinovo uz klape (KC "Ivan Rabuzin", 2016.)

Objavljeno: 14. veljača 2016. (Ivica Šegović)


Sretan Božić i sretna nova 2016. godina 🙂

Kulturno umjetničko društvo “Marof” svim članovima, sugrađanima te ljudima dobre volje želi sretan i blagoslovljen Božić! Također želimo svima sretnu i uspješnu novu 2016. godinu 🙂

Sretan Vam i blagoslovljen Božić :)

Objavljeno: 25. prosinac 2015. (Ivica Šegović)


35 godina KUD-a “Marof”!

KUD „Marof“ na dostojanstven je naćin obilježio svoj jubilej – 35 godina uspješnog rada i djelovanja.

U subotu, 27. studenog 2015. godine, otvorena je prigodna izložba – 35 godina KUD-a „Marof“ na kojoj su izložena brojna priznanja, zahvalnice, fotografije, pokloni, suveniri, plakati i drugi predmeti dobiveni i sakupljeni na nastupima ili gostovanjima u proteklih 35 godina.  Uz izložbu u programu su nastupili i muška vokalna skupina „Marof“, ženska vokalna skupina „Zipka“ te je izveden i igrokaz autora Tibora Martana pod naslovom „Ogledi“, u izvedbi članica KUD-a „Marof“.

Jubilarni koncert, 35 godina KUD-a „Marof“, održan je u subotu, 5. prosinca s početkom u 19 sati, a repriza istog u nedjelju, 6. prosinca 2015. godine, s početkom u 17 sati. Oba cjelovečernja koncerta održana su u velikoj dvorani kulturnog centra “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu.

U programu su nastupile sve sekcije Društva i to od onih najmanjih pa do onih najvećih (ili najstarijih 🙂 ):
– dječja sekcija (pomladak, osnovana 2007. godine)
– folklorna sekcija (osnovana 1980. godine)
– veteranska sekcija (osnovana 2010. godine)
– muška vokalna skupina “Marof” (osnovana 2006. godine)
– ženska vokalna skupina “Zipka” (osnovana 2009. godine)
– tamburaška sekcija (osnovana 1980. godine)
– tamburaški sastav “Kumovi”

U prepunoj dvorani kulturnog centra svi okupljeni uživali su u predstavljanju gore navedenih sastava. Prije samog početka koncerta prikazan je kratki dokumentarni film o povijesti KUD-a “Marof” (film će uskoro biti dodan i na naše web stranice).

Ovom je prigodom predstavljen i novi nosač zvuka (CD) na kojem se nalazi 15 vokalnih i instrumantalnih skladbi u izvođenju svih navedenih sekcija Društva.

Na kraju koncerta dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim članovima KUD-a koji su prisutni u radu Društva od njegovog samog početka a to su:
– Dragutin Košćak – predsjednik Društva
– Duško Hokman – dopredsjednik Društva
– Radojko Kadović – voditelj tamburaške sekcije
– Ninoslav Valjak – voditelj folklorne sekcije
– Zdravko Košćak – vokalni solista

Nadamo se i vjerujemo da je ova obljetnica samo jedna u nizu velikih obljetnica Društva te da ćemo i u budućnosti s istim žarom i jednako ponosno uveseljavati naše sugrađane te predstavljati naše Društvo i našu kulturnu baštinu diljem Lijepe naše pa i šire 🙂 Hvala Vam svima koji ste nas podupirali svih ovih godina i što ste uvijek tako divna publika 🙂

Kako je to izgledalo na pozornici provjerite u našoj rubrici sa slikama.

Objavljeno: 7. prosinac 2015. (Ivica Šegović)


Najava – 35 godina KUD-a “Marof”!

Povodom 35 godina KUD-a „Marof“ održati će se prigodna izložba na kojoj će se prikazati  priznanja, pokloni  i drugi predmeti koje je KUD primio i sakupio u proteklih 35 godina svojeg djelovanja.
Otvorenje izložbe bit će u  petak, 27. studenog 2015. godine, s početkom u 18 sati u predvorju Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“. Izložba će bitiotvorena do 7. prosinca 2015. godine.

Povodom spomenutu izložbu, KUD će obilježiti svoje postojanje i djelovanje jubilarnim koncertom koji će se održati u subotu, 5. prosinca 2015., s početkom u 19 sati, te u nedjelju, 6. prosinca 2015., s početkom u 17 sati.
Ulaznice se mogu nabaviti u caffe baru „CIK“ u Kulturnom centru, svakog dana u vremenu od 8-20 sati. Cijena ulaznice je 30kn.

Pokrovitelj ove proslave je Grad Novi Marof a medijski pokrovitelj Radio Novi Marof.

35 godina KUD-a

Objavljeno: 22. studeni 2015. (Ivica Šegović)


Gostovanje u Šibeniku

U subotu, 14. studenog 2015. godine, KUD „Marof“ gostovao je u Šibeniku  gdje je u crkvi sv. Frane pjevao na svetoj misi povodom blagdana prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavilića (proglašen svetim 21. lipnja 1970.). Crkva sv. Frane je ujedno i hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića.  Misno slavlje predvodio je naš župnik, pater Vitomir Glavaš, uz koncelebraciju još 10-ak svećenika.

Ovo je bilo po prvi puta da je na svetoj misi pjevalo cijelo društvo: svi folkloraši,  članovi muške i ženske klape te tamburaši – sveukupno njih 55! Pripreme za pjevanje na svetoj misi uvježbao je Robert Štorga koji je i svirao orgulje tijekom mise.

Po završetku svete mise predsjednik Društva Dragutin Košćak pozdravio  je sve nazočne, zahvalio se na pozivu i prilici da sudjelujemo u ovom  blagdanskom slavlju te ukratko upoznao nazočne sa poviješću  i programom Društva.

Svetoj misi nazočio je i Šibensko-Kninski župan, Šibenski gradonačelnik , a nazočio je i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač. Misnom slavlju pridružilo se i  stotinjak novomarofskih hodočasnika koji su nakon mise i razgledanja šibenske katedrale i grada nastavili put prema Međugorju.

Ovo gostovanje ostvareno je na poticaj i u organizaciji župnika župe i gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu patera Vitomira Glavaša, a koji je prije dolaska na službu u Novi Marof bio svećenik i član franjevačkog samostana Sv. Frane  u Šibeniku. Sadašnji gvardijan samostana te voditelj svetišta  je također naš poznanik i bivši župnik u Novom Marofu – pater Ivan Bradarić.

Prije početka svete mise blagoslovljeno je novo zamjensko zvono za crkvu, a kojeg je nabavio i montirao  naš novomarofski  majstor Ivan Bosilj. Već na kraju sv. mise zvono se oglasilo sa zvonika crkve.

Nakon svete mise na trgu pored crkve održan je program za sve okupljene u kojem su folkloraši  prve sekcije  izveli plesove Međimurja, nakon čega se pjesmom predstavila ženska, a potom i muška klapa. Veterani su se predstavili  plesovima Posavine dok je nastup završen zajedničkom pjesmom svih članova KUD-a.

Nakon popodnevnog razgledavanja grada Šibenika i njegovih znamenitosti  slijedio je povratak kući gdje smo stigli u kasnim večernjim satima.

Sve u svemu – jedno lijepo gostovanje i sjajno predstavljanje Društva i Grada!

Predsjednik KUD-a, Dragutin Košćak.

Objavljeno: 16. studeni 2015. (Ivica Šegović)


Upis novih članova!

Pozivaju se svi zainteresirani za sudjelovanje u radu KUD-a “Marof” da nam se pridruže 🙂

Upis novih članova u mali folklor (djeca od 4 do 10 godina) vrši se svaki petak u prostorijama KUD-a (KC Ivan Rabuzin, 1. kat) od 18.30h ili pozivom na broj 099/753-1956 (Jelena Neuberg).

Upis novih članova u veliki folklor moguć je svaki ponedjeljak ili petak od 20.00h u prostorijama KUD-a (KC Ivan Rabuzin, 1. kat).

Svi ste dobrodošli 🙂
Upis novih članova (2015.)

Objavljeno: 17. rujan 2015. (Ivica Šegović)


7. klapska brodetijada, Trpanj (Pelješac)

23. svibnja klapa “Marof” sudjelovala je na 7. brodetijadi koja se, već tradicionalno, održava u Trpnju na poluotoku Pelješcu. Uz već spomenuto kuhanje brodeta na trpanjskoj rivi, koje je i središnji dio ove manifestacije, navečer je održan i koncert klapa u  mjestu Andričići. Da je cijeli dan proveden u veseloj i vedroj atmosferi dokazuje i sljedeći video, u režiji upravo klape “Marof”:

Uz klapu “Marof”, na susretu su sudjelovale i sljedeće klape:
– klapa “Lućica”
– klapa “Kurjože”
– klapa “Kumpanji”
– žvs “Alegre”
– klapa “Dingač”

Nadamo se nastavku ove tradicije te se veselimo susretu i dogodine 🙂

7. klapska brodetijada, Pelješac (23. svibanj 2015.)

Objavljeno: 24. svibanj 2015. (Ivica Šegović)


Sretan Uskrs!

KUD “Marof” svim svojim članovima, sugrađanima i svim ljudima dobre volje želi sretan i blagoslovljen Uskrs!

Sretan Uskrs 2015!

Objavljeno: 05. travanj 2015. (Ivica Šegović)


Godišnja skupština KUD-a 2015.

Na osnovi odredbe Statuta KUD-a “Marof” Novi Marof saziva se redovna izvještajna i izborna skupština KUD-a. Skupština će se održati u petak, 13. ožujka 2015. godine u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ s početkom u 20.00 sati.

Plan dnevnog reda zajedno sa ostalim dokumentima (izvještaj o radu za 2014., financijski plan te novi statut KUD-a) možete pronaći u rubrici Dokumenti.

Predsjednik KUD-a
Dragutin Košćak, dipl. oec.

Objavljeno: 12. ožujak 2015. (Ivica Šegović)


Valentinovo uz klape 2015.

U subotu, 14.02.2015., s početkom u 19 sati u kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu održan je, sad već, tradicionalni koncert klapa povodom Valentinova. U prepunoj dvorani, kao i svake godine, novomarofčane su zabavljali sljedeći izvođači:

  • Klapa “Poj”, Samobor
  • Klapa “Obilanca”, Zagreb
  • Klapa “Koprivnica”, Koprovnica
  • Tamara Perc
  • Nenad Kumrić – Charlie
  • Klapa “Marof”, Novi Marof

U veseloj atmosferi i uz gromoglasan pljesak na kraju koncerta svi izvođači su izveli zajedničku pjesmu te na taj način zaključili ovogodišnji koncert. Nakon koncerta bilo je zajedničko druženje u prostorijama kulturnog centra koje se odužilo kasno u noć…

Jako nam je drago što je i ove godine Valentinovo u Marofu obilježeno na ovaj način te se veselimo jednakoj proslavi i iduće godine 🙂

Neke od fotografija možete pogledati u rubrici Fotografije.

Objavljeno: 15. veljača 2015. (Ivica Šegović)


Božićni koncert u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog

U nedjelju, 28.12.2014., u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu održan je božićni koncert u suorganizaciji KUD-a. Zasluga za organizaciju koncerta najvećim dijelom pripada Robertu Štorgi, voditelju muške klape. Nastupili su sljedeći izvođači:

  • KUD “Marof” – pomladak
  • KUD “Marof” – mješoviti zbor
  • Klapa “Marof”
  • Varaždinski tamburaški orkestar
  • Zbor Kraljice Mira, Podrute
  • David Oštrek, bas
  • Katarina Kopjar, sopran

Unatoč velikom snjegu i niskoj temperaturi koncert je popratila prepuna župna crkva! Radujemo se svi zajedno i nadamo reprizi i iduće godine 🙂

Fotografije sa koncerta možete pogledati u rubrici Fotografije.

Božićni koncert KUD-a "Marof" (Crkva sv. Antuna Padovanskog, Novi Marof, 28.12.2014.)Objavljeno: 28. prosinac 2014. (Ivica Šegović)


Sretan i blagoslovljen Božić!

Kulturno umjetničko društvo “Marof” svim našim članovima, sugrađanima te ljudima dobre volje želi sretan i blagoslovljen Božić! Također želimo svima sretnu i uspješnu novu 2015. godinu 🙂

Sretan Vam i blagoslovljen Božić :)

Objavljeno: 24. prosinac 2014. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2014.

U Kulturnom centru  „Ivan Rabuzin“ protekle  subote i nedjelje – 13. i 14.12.2014. godine  KUD „Marof“  održao je svoj tradicionalni godišnji koncert  pod nazivom „Dobar večer dobri ljudi “.

Pred prepunim gledalištem predstavile su se sve sekcije KUD-a:

– Folklorna sekcija – pomladak, seniori i veterani
– Tamburaška sekcija
– Klapa „Marof“
–  gosti (u subotu):
– KD „Cirkulane“ – Cirkulane (Slovenija)
– Tia Pikija
– Enie Vuković
– gosti (u nedjelju):
– „Češka beseda“ – FA „Holubička“ – Daruvar
– mješoviti pjevački zbor „Prigorčica“ – Bisag
– KUD „Remetinec“ – Remetinec
– Tia Pikija

Kako je to izgledalo možete vidjeti u rubrici Fotografije.
Ovom prigodom KUD „Marof“ najavljuje i Božični koncert koji će se održati u nedjelju, 28. prosinca, u 19 sati u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu, na kojem će,  osim svih sekcija KUD-a, nastupiti i njihovi gosti:

– Zbor „Kraljica mira“ iz Podruta
– Varaždinski tamburaški orkestar
– David Oštrek

Ovim koncertom KUD „Marof“ će zaključiti ovu uspješnu godinu a već prvih dana naredne godine započeti sa pripremama za naredni jubilarni koncert povodom 35-te godišnjice Društva.

Godišnji koncert KUD-a 2014.Objavljeno: 15. prosinac 2014. (Ivica Šegović)


“Z roko v roki” – Cirkulane (Slovenija)

KUD “Marof” jučer je gostovao u slovenskim Cirkulanama gdje se održala folklorna večer pod nazivom “Z roko v roki”. Sa domaćinima smo se upoznali ovo ljeto u austrijskom Feldbachu i odmah dogovorili međusobnu suradnju.

KUD “Marof” se predstavio sa plesovima Zagorja, Međimurja te Baranje i Posavine. Domaćini su se predstavili sa dječjom folklornom sekcijom, seniorskom sekcijom te tamburašima.

Suradnja se nastavlja već za 3 tjedna u Novom Marofu, na Božićnom koncertu KUD-a “Marof”.

KUD "Marof" - Cirkulane (Slovenija)

Objavljeno: 23. studeni 2014. (Ivica Šegović)


Najave i komentari – novi podlink

Dodan je novi podlink pod nazivom “Najave i komentari”, gdje možete pronaći informacije o budućim nastupima i događajima vezanim uz KUD “Marof” te također ostaviti svoje komentare 🙂 Podlink se nalazi u glavnom meniju a možete mu pristupiti i ovdje.

Objavljeno: 17. listopad 2014. (Ivica Šegović)


Novi web dizajn stranica!

Od 01. listopada 2014. KUD “Marof” ima nove web stranice. Razlog tome je što je CARNet redizajnirao uslugu javnog poslužitelja te je omogućeno korištenje sustava za upravljanje sadržajem WordPress a čije je održavanje u nadležnosti CARNeta.

01. listopada 2014. postojeći javni poslužitelj je prestao s radom te pristup istome više nije omogućen. U tu svrhu napravljene su nove web stranice na kojima se trenutno nalazite. Nadamo se da Vam se sviđa novi dizajn te da ćete ovdje pronaći sve željene informacije o našem Društvu. 🙂

Nekoliko slika o izgledu starih web stranica se nalaze u podlinku Fotografije

Stari VS novi web designObjavljeno: 01. listopad 2014. (Ivica Šegović)


„Dani šljiva i rakija“ u Siraču

KUD „Marof“ je jučer sudjelovao na 7. danima šljiva i rakija u Siraču na poziv tamošnjeg KUD-a „Kamen“ koji je i bio organizator manifestacije a koji se ove godine održao po sedmi put.

Kako i sam naziv govori Festival je posvečen šljivi i proizvodima koji se mogu dobiti od tog slasnog voća, a koji u tim krajevima doista odlično uspijeva i kojeg ima u izobilju, osim ako ne „preletkuje“ pa je urod slabiji ili ga uopće nema, a što se dogodilo i ove godine.

Ali za pekmez od šljiva uvijek ima, a glavni proizvod od šljive rakija: što je starija – to je bolja!

Osim KUD-a „Marof“ u folklornom dijelu festivala sudjelovala su: Društva ukrajinaca iz Slavonskog Broda, Sesveta, Vočina, Đurđevca, Bizovca te, naravno, domaća društva. Nakon nastupa uslijedilo je zajedničko druženje uz pjesme Vlade Kalembera.

Istog dana muška klapa „Marof“ u popodnevnim satima nastupila je u Lumini centru u Varaždinu u sklopu manifestacija kojima se obilježava Dan Varaždinske županije.

Dani šljiva i rakija (Sirač, 2014.)Objavljeno: 07. rujan 2014. (Ivica Šegović)


Sretan Uskrs!

Kulturno umjetničko društvo “Marof” svim svojim članovima, sugrađanima i svim ljudima dobre volje želi sretan i blagoslovljen Uskrs! 🙂

Sretan Uskrs 2014!Objavljeno: 20. travanj 2014. (Ivica Šegović)


 Valentinovo uz klape 2014.

Klapa “Marof” i KUD “Marof” 15.02.2014. organizirali su koncert klapa povodom Valentinova pod nazivom “Valentinovo uz klape”. 

Koncert je popratila dupkom puna velika dvorana kulturnog centra Ivan Rabuzin čime su naši sugrađani dali do znanja koliko je ovaj 
koncert bio isčekivan i atraktivan 🙂

Uz domaćine, klapu “Marof”, bilo je još pregršt gostiju koji su svojim izvedbama svima nama uljepšali ovu divnu večer.

Izvođači su bili sljedeći:
– klapa “Dingač”, Pelješac
– klapa “Jelsa”, Zagreb
– klapa “Zrinski”, Vrbovec
– ŽVS KUD-a “Ježek”, Vrbovec
– klapa “Marof”, Novi Marof
– ostali gosti

Na ovaj način svim sugrađankama i sugrađanima zaželjeli smo sretno Valentinovo te s nestrpljenjem iščekujemo ovaj nastup i iduće godine!

Objavljeno: 16. veljača 2014. (Ivica Šegović)


Sretna nova godina!

Kulturno umjetničko društvo “Marof” svim sugrađanima i ljudima dobre volje želi sretnu i uspješnu novu 2014. godinu, da bude radosna, plodonosna i manje stresna nego prethodna 🙂

Sretna Vam nova 2014. godina!Objavljeno: 01. siječanj 2014. (Ivica Šegović)


Sretan Božić!

Kulturno umjetničko društvo “Marof” svim svojim članovima, sugrađanima i svim ljudima dobre volje želi čestit i blagoslovljen Božić! 🙂

Sretan Vam Božić 2013.!Objavljeno: 25. prosinac 2013. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2013.

Kulturno umjetničko društvo “Marof” i ove je godine održalo tradicionalni godišnji koncert pod nazivom “Dobar večer dobri ljudi”. 

Koncert se održao velikoj dvorani kulturnog centra Ivan Rabuzin i to u dva navrata, u subotu 14.12.2013. s početkom u 19h, na kojem su nastupali sljedeći izvođači:

– folklorna sekcija KUD-a “Marof” (pomladak, seniori, veterani)
– tamburaška sekcija KUD-a “Marof”
– muška i ženska vokalna skupina KUD-a “Marof”
– tamburaški sastav “Kumovi”
– Varaždinski folklorni ansambl, Varaždin

te u nedjelju 15.12.2013. s početkom u 17h, sa sljedećim izvođačima:

– folklorna sekcija KUD-a “Marof” (pomladak, seniori, veterani)
– tamburaška sekcija KUD-a “Marof”
– muška i ženska vokalna skupina KUD-a “Marof”
– KUD “Elizabeta”, Jalžabet
– Varaždinski tamburaški orkestar i Tia Pikija
– ženska klapa “Lucerne”, Varaždin

Oba koncerta popratili su naši sugrađani u prepunoj dvorani kulturnog centra.

Srdačno se zahvaljujemo i nadamo se jednakoj podršci i iduće godine 🙂

Objavljeno: 15. prosinac 2013. (Ivica Šegović)


Koncert ŽVS „Alegre“

U subotu, 31.5., ženski vokalni sastav “Alegre” (koji je nastao iz kulturno umjetničkog društva “Ježek” iz Beretnica) organizirao je svoj cijelovećernji koncert pod nazivom “Note kaj z našeg srca zviraju”. Koncert se održao u glazbenoj školi u Varaždinu u prepunoj koncertnoj dvorani.

Gosti koncerta bili su tamburaški sastav KUD-a “Ježek” te muška vokalna skupina KUD-a “Marof”. “Alegre” su se predstavile u dva navrata
te izvele ukupno 16 pjesama dok smo se mi muški predstavili sa 5 pjesama. Na kraju koncerta svi smo se izvođači predstavili zajedničkom pjesmom čime smo na najljepši način završili ovaj predivan koncert.

Nadamo se da će ovakve prigode postati tradicija te da ćemo i ubuduće uspješno surađivati s našim dragim kolegicama iz Beretinca.

Ženski vokalni sastav "Alegre"Objavljeno: 01. lipanj 2014. (Ivica Šegović)


Dan Europe

KUD “Marof” i ove je godine sudjelovao na proslavi Dana Europe (9. svibnja) koji se već tradicionalno obilježava u austrijskom gradiću Feldbachu. Na ovoj manifestaciji naše društvo gostuje već duži niz godina i tako je bilo i ovog vikenda. U subotu i nedjelju (10. i 11. svibnja) predstavili smo se tradicionalnim pjesmama i plesovima te na taj način (po prvi puta od kada je i Hrvatska članica Europske unije) obilježili i Dan Europe.

KUD “Marof” se predstavio sa seniorskom sekcijom, veteranskom sekcijom te muškom vokalnom skupinom. Izvodili smo koreografije Zagorja, Posavine i Baranje te klapske pjesme. Osim u Fledbachu, KUD “Marof” je sudjelovao na obilježavanju 25 godišnjice pada Željezne zavjese te pjevao na neddjeljnoj svetoj misi u gradu Furstenfeldu.

Svi zajedno proveli smo lijep i ugodan vikend te se nadamo, već tradicionalnom, gostovanju i sljedeće godine 🙂

Dan Europe (Austrija, 2014.)Objavljeno: 12. svibanj 2014. (Ivica Šegović)


Prezentacija projekta Euro folk

KUD “Marof” poziva sve građane Novog Marofa da dođu na prezentaciju brošure i videa projekta EURO FOLK. Pokušat ćemo pokazati što su sve to mladi KUD-a “Marof” organizirali ove godine kroz ovaj EU projekt.

Prezentacija će se održati u petak 22. studenog 2013. od 20 sati u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu.

Objavljeno: 19. studeni 2013. (Ivica Šegović)


Voloderska jesen

KUD “Marof” ove je nedjelje sudjelovao na 46. Voloderskoj jeseni, manifestaciji koja se održala u Moslavačkoj općini Voloder.

Manifestacija je trajala 3 dana, od 13. do 15. rujna a KUD “Marof” je sudjelovao zadnjeg dana manifestacije. Uz koreografiju “Zagorje” predstavili smo naše društvo i naše Hrvatsko Zagorje. Uz KUD “Marof” sudjelovali su još sljedeća društva:

– KUD “Moslavec” iz Volodera
– KUD “Zasadbreg” iz Zasadbrega
– MKD “Krste Misirkov” iz Zagreba
– KUD “Delovi” iz Delova
– KUD “Bratinečko srce” iz Bratina
– Udruga “Kraplani” iz Krapja

Osim folklorne večeri, ususret berbi grožđa, birala se i najljepša beraćica. Svako kulturno društvo predstavilo je jednu beraćicu koja je ukratko predstavila svoju nošnju i svoje kulturno društvo te na taj naćin još više uljepšali cijelu večer.

Objavljeno: 06. rujan 2013., Ivica Šegović


Okrugli stol o folkloru i EU

U petak 22.02.2013. u 19 sati u Kulturnom centru „ Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održan je „Okrugli stol o folkloru i Europskoj uniji“. Ukupno je sudjelovalo 35 sudionika iz 12 kulturno umjetničkih društava sa područja Varaždinske županije. Ovaj okrugli stol dio je projekta EURO FOLK čiji su organizatori mladi članovi KUD-a „Marof“, a koji je financiran iz programa EU „Mladi na djelu“.

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima ovom događaju odazvali su se članovi folklornih društava iz Varaždina, Petrijanca, Remetinca, Beletinca, Visokog, Varaždinskih Toplica, Cestice, Ljubešćice, Jalžabeta i Novog Marofa. Nakon uvodnog govora i predstavljanja pojedinih društava mlada voditeljica Danijela Mujanović iznijela je rezultate ankete koja je provedena među folklornim društvima Varaždinske županije. Rezultati ankete pokazali su da broj članova društava raste i nastoji se očuvati kontinuirani rad i nastupi, što postaje sve teže i teže zbog manjih prihoda. Društva nisu zadovoljna potporom Ministarstva kulture i smatraju da su nedovoljno informirana o njegovom radu. Također, smatraju da se ulaskom Hrvatske u EU situacija neće poboljšati. Također su kontaktirana društva sa područja EU, Slovenije i Mađarske, te smo od njih saznali da im se ulaskom u EU situacija u radu društava nije bitno promijenila osim mogućnosti prijavljivanja projekata financiranih iz EU. Nakon prezentacije sudionici okruglog stola su razmijenili vlastita iskustva o suradnji s vrtićima i školama, dosadašnjim projektima, prikupljanju novčanih sredstava za rad i međusobnoj suradnji među društvima. Činjenice koje su tijekom rasprave izašle na vidjelo su teška financijska situacija, loša suradnja sa županijom i ministarstvom, sve manje ulaganje u osposobljavanje stručnog kadra i nepripremljenost društava za financiranje kroz projekte kakvo nas očekuje nakon ulaska u EU. Zaključci rasprave su da treba više raditi na promociji folklora i osvještavanju ljudi o važnosti folklora kao neizostavnog dijela kulturne baštine.

Ministarstvo bi trebalo uložiti napore u uvođenje folklora u sustav formalnog obrazovanja. Društva bi se trebala bolje povezati u zajedničkom radu na projektima koji će osnažiti kapacitete i rad svih društava.

Objavljeno: 24. veljača 2013. (Lucija Vuradin)


Valentinovo uz klape 2013.

Jučer, 16.02.2013., u kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu održan je koncert klapa povodom valentinova, pod nazivom “Valentinovo uz klape”. Organizator koncerta je bio KUD “Marof”.

Uz prepunu dvoranu, u koju je bilo potrebno dodati i dodatne stolice zbog iznimno velikog interesa sugrađana, svi prisutni uživali su u cijelom nizu dalmatinskih i zagorskih klapskih pjesmama.

Valentinovo uz klape obilježili su sljedeći izvođači:
– klapa “Dingač”, Pelješac
– klapa “Sagena”, Zagreb
– klapa “Bistrica”, Marija Bistrica
– ŽVS KUD-a “Marof”, Novi Marof
– MVS KUD-a “Marof”, Novi Marof
– tamburaški sastav “Kumovi”, Novi Marof

Na kraju koncerta svi izvođači zajednički su otpjevali još dvije pjesme te tako na najljepši način zaželjeli sretno valentinovo svim gledateljima.

Na kraju se svima obratio i gradonačelnik Novog Marofa koji je također svim prisutnima zaželio sretno valentinovo te obećao kako će koncert klapa za Valentinovo postati tradicija u našem gradu.

Objavljeno: 07. veljača 2013. (Ivica Šegović)


Okrugli stol o folkloru i EU

Kulturno-umjetničko društvo „Marof“ poziva predstavnike folklornih društava i druge kulturne djelatnike Varaždinske županije na Okrugli stol o folkloru i Europskoj uniji, koji će se održati u petak 22. veljače 2013. u Maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, s početkom u 19 sati.

Okrugli stol o folkloru i Europskoj uniji prva je od niza aktivnosti predviđenih u sklopu projekta KUD-a „Marof“ „EURO FOLK“ financiranog kroz program Europske unije „Mladi na djelu“. Cilj projekta je promovirati folklor, potaknuti ljude da se uključe u ovakve aktivnosti koje su korisne za čuvanje zdravlja, stjecanje novih prijatelja, novih vještina, upoznavanje drugih zemalja te proširivanje znanja o našoj kulturnoj baštini i o kulturnoj baštini Europske unije. U tu će svrhu članovi Društva tijekom 2013. godine na području Novog Marofa organizirati više različitih događaja, otvorenih za sve zainteresirane, gdje će se kroz kreativne radionice, debate, izložbe, igre i nastupe lokalno stanovništvo upoznati s našom kulturnom baštinom. U sve faze projekta uključeni su mladi koji kroz navedene aktivnosti uče više o europskom građanstvu, kako se uklopiti u društvo Europske unije te kako mladi mogu doprinijeti razvoju civilnog društva.
Stoga, kao prvi korak u ostvarivanju navedenih ciljeva, Kulturno-umjetničko društvo „Marof“ organizira Okrugli stol posvećen sadašnjem stanju folklornih društava u Hrvatskoj te budućnosti hrvatskog folklora, folklora u zemlji članici Europske unije.

Za više informacija obratite se na:
projekt.eurofolk@gmail.com
“Euro folk” projekt pratite i na blogu:
http://kud-marof.blog.hr/

Objavljeno: 05. veljača 2013. (Ivica Šegović)


 “Euro folk” projekt

Folklor odražava povijest i tradiciju određene zemlje pa se umjetnost bilo kojeg vremena ne može zamisliti bez njegovih elemenata.

Mladi iz kulturno umjetničkog društva “Marof” pokrenuli su projekt pod nazivom “Euro folk”. Ova inicijativa mladih ima cilj promovirati važnost očuvanja kulturne baštine, analizirati rad folklornih društava s područja EU i vidjeti kakve nas promjene očekuju ulaskom Hrvatske u EU. Članovi KUD-a “Marof” će tokom 2013 godine na području Novog Marofa organizirati više različitih događaja gdje će se kroz kreativne radionice, debate, izložbe, igre i nastupe lokalno građanstvo upoznati s našom kulturnom baštinom. Također će se davati informacije o Europskoj uniji i razgovarati o našoj budućnosti u EU.

Ideja projekta “EURO FOLK” je potekla iz suradnje KUD-a “Marof” i udruge “Mladi za Marof” na projektu “YIA-YEAH!”, razmjeni mladih održane u kolovozu 2011. u Novom Marofu. Tada je više lokalnih udruga surađivalo na tom projektu a KUD “Marof” je održao jednu kreativnu radionicu sa grupom sudionika projekta. Tako se saznalo više o programu Mladi na djelu i kako provesti takvu vrstu projekta za mlade. Projekt je prijavljen u svibnju 2012. i KUD-u Marof je odobreno 6,250 € za troškove ovog projekta.

Cilj ovog projekta je promovirati folklor, potaknuti ljude da se uključe u ovakve aktivnosti koje su korisne za čuvanje zdravlja, stjecanja novih prijatelja, stjecanja novih vještina, upoznavanja drugih zemalja te proširivanja znanja o našoj kulturnoj baštini i o kulturnoj baštini Europske unije.

Za potrebe projekta tiskat će se i majice sa simbolom “Euro folk” projekta. Jedan od prijedloga je sljedeći:

"Euro folk" logoObjavljeno: 06. veljača 2013. (Ivica Šegović)


Božićni koncert KUD-a “Marof”

Ovog vikenda u kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održan je tradicionalni božićni koncert u organizaciji kulturno-umjetničkog društva „Marof“. Koncert se održao u dva dana, u subotu i nedjelju, sa nešto izmjenjenim programom. Sudjelovao je veliki broj raznih izvođača, od folkloraša, klapskih pjevača do plemenitaških plesača.

U subotu su na pozornicu kulturnog centra izlazili sljedeči:
– KUD „Marof“ (dječji uzrast – pilići)
– KUD „Marof“ (pomladak)
– KUD „Marof“ (seniori)
– KUD „Marof“ (veterani)
– KUD „Zeleni Juraj“ (Slovenija)
– Apostoli mira
– Ženska vokalna skupina KUD-a „Marof“
– Muška vokalna skupina KUD-a „Marof“

U nedjelju je program bio nešto malo izmijenjen te su nastupili sljedeći izvođači:

– KUD „Marof“ (dječji uzrast – pilići)
– KUD „Marof“ (pomladak)
– KUD „Marof“ (seniori)
– KUD „Marof“ (veterani)
– Podkalnički plemenitaši
– Ženska vokalna skupina „Ježek“
– Ženska vokalna skupina KUD-a „Marof“
– Muška vokalna skupina KUD-a „Marof“

Na kraju programa svi učesnici su zajednički otpjevali pjesmu „Radujte se narodi“ te time svim okupljenim gledateljima na najljepši mogući način zaželjeli sretan i blagoslovljen Božić.

Oba dana dvorana kulturnog centra bila je potpuno popunjena što dovoljno govori da u našem gradu postoji veliki interes za kulturni program te se nadamo jedako dobrom odazivu naših sugrađana i dogodine.

Objavljeno: 07. prosinac 2012. (Ivica Šegović)


Spinning around (Struga, Makedonija)

Članovi udruge Mladi za Marof i KUD-a „Marof“ sudjelovali su na razmjeni mladih koja se održala u gradiću Struga u Makedoniji, smještenom na samoj obali Ohridskog jezera, pod sloganom „Spinning around“.

Tema razmjene, koja se održala od 10.08. do 18.08.2012., bila je interkulturalno učenje i ujedinjenje u raznolikosti a njezin je cilj bio povezati različite kulture i naučiti folklorne plesove različitih zemalja sudionica i povezati ih u zajedničku koreografiju. Na razmjeni je sudjelovalo po 11 mladih iz Litve, Slovenije, Bugarske, Turske, Hrvatske i Makedonije.

Nakon početnog upoznavanja i različitih zanimljivih radionica za poticanje kreativnosti, večeri su bile rezervirane za predstavljanje zemalja tijekom interkulturalnih večeri. Svaka zemlja predstavila je svoje običaje, tradicionalnu hranu, pića i glazbu pa je zabava bila zagarantirana. Dani su bili rezervirani za plesne radionice prilikom kojih su sudionici svake pojedine zemlje učili druge jedan svoj folklorni ples, nakon čega je sve povezano u zajedničku koreografiju.

Nakon dugotrajnog, ali i veoma zabavnog uvježbavanja zajednička je koreografija izvedena na veselom nastupu u selu Draslajca blizu Struge. Sudjelovanjem na ovoj razmjeni upoznali smo mnoge mlade ljude iz različitih sredina, upoznali njihovu kulturu, naučili različite plesove, stekli nove prijatelje i izvrsno se zabavili te preporučamo svima da iskoriste priliku i prijave se na ovakve razmjene mladih.

Objavljeno: 09. kolovoz 2012. (Ivica Šegović)


Međunarodni folklorni festival Kozje (Slovenija)

Ove subote, 12.5., KUD „Marof“ je sudjelovao na 6. Međunarodnom folklornom festivalu Kozje u Kozju, Slovenija. Festival se održavao tri dana a središnjica festivala bila je u sobotu koja je započela u 17.30h povorkom svih folklornih skupina kroz glavni trg u Kozju te nastavila samim folklornim festivalom.

Uz KUD „Marof“ na festivalu su sudjelovale folklorne skupine iz Šabca (Srbija), okolice Praga (Češka), te domaćini, folklorna skupina Kozje. Nakon folklornog festivala pod velikim šatorom okupljene gledatelje nastavljao je zabavljati domaći ansambl „Pravi fantje”.

Objavljeno: 03. svibanj 2012. (Ivica Šegović)


Tjedan Europe, Feldbach (Austrija)

Ovaj vikend KUD „Marof“ je sudjelovao na obilježavanju tjedna Europe u austrijskom gradiću Feldbach i okolici. Već smo, možemo reći, tradicionalni sudionici ove manifestacije na koju se svako godine rado odazovemo. Sam dan Europe se obilježava 9. svibnja dok se cijeli tjedan (od 9. do 14.5.) obilježava tjedan Europe.

KUD „Marof“ je u tri dana (od 4. – 6.5.) prezentirao hrvatske narodne plesove i pjesme na glavnom trgu u gradu Feldbach, zatim na bazenima u Bad Radkersburgu, u domu u mjestu Frannach te ispred crkve u mjestu Hatzendorf. Predstavili smo se sa koreografijama Zagorja, Bunjevca te Posavine. Uz sam KUD sudjelovala je i muška vokalna skupina koja je, uz limenu glazbu, predvodila pjevanje na sv. misama u župnoj crkvi u Feldbachu te crkvi u Frannachu.

Uz KUD “Marof” na danima Europe sudjelovao je i plesni studio “Vindi” iz Varaždina koji je predstavio kombinaciju folklora i suvremenog plesa.

Uz lijepo druženje i širenje glasa o lijepoj našoj po Europi nadamo se sudjelovanju i sljedeće godine 🙂

Objavljeno: 07. svibanj 2012. (Ivica Šegović)


 “Vjeruj u ljubav”

Dana 11. veljače 2011. godine, pod organizacijom KUD-a „Marof“, u kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održan je koncert povodom Valentinova pod nazivom „Vjeruj u ljubav“. Koncert je započeo u 18h a nastupili su redom kako slijede:

• Tia Pikija sa pjesmom „Vjeruj u ljubav“ uz klavirsku pratnju prof. Deana Kožića
• folklorna sekcija – pomladak – mlađi uzrast „PILIĆI“ sa scenskom igrom „Igraj kolo“, voditeljica Jelena Čamić
• mladi recitator Davor Kušić sa monologom „Veliki zavodnik“
• muška vokalna skupina KUD-a „Marof“ sa pjesmama „Vilo moja“ i „Ružo crvena“
• pjesnikinja Zdenka Maltar
• pomladak KUD-a „Marof“ sa scenskom igrom „Dečki nađite si cure“, voditeljica Jelena Čamić
• tamburaški sastav „Kumovi“ i Zdravko Košćak sa pjesmama „Spoved“, „Tko te ima taj te nema“ i „Juliška“
• plesni par Anja Topolovec i Filip Husnjak
• folklorna sekcija KUD-a „Marof“ sa plesovma Hrvatskog zagorja „Igrajte nam mužikaši“
• pjevač Juraj Galina
• „Kumovi“ i Zdravko Košćak sa pjesmama „Kumu je sve smiješno“, Ptičekova svadba“ i „Ptičeki mali“
• mladi recitator Davor Kušić sa monologom „Veliki zavodnik na prvom sudaru“
• muška vokalna skupina KUD-a „Marof“ sa pjesmama „Tebe lepo ja pozdravljam“ i „Žlabrava baba“
• pjesnikinja Valentina Šinjori
• folklorna sekcija KUD-a „Marof“ (veterani) sa pjesmama i plesovima Slavonije

Koncert je pratio veliki broj naših sugrađana koji su u potpunosti ispunili dvoranu kulturnog centra. Nadamo se jednakom odazivu i iduće godine!

Objavljeno: 04. veljača 2012. (Ivica Šegović)


Sretan Božić te uspješna nova 2012. godina!

Kulturno umjetničko društvo “Marof” svim građanima Novog Marofa, članovima KUD-a te svim ljudima dobre volje želi čestit i blagoslovljen Božić te uspješnu i svima bolju novu 2012. godinu!

Sretan i blagoslovljen Božić :)

Objavljeno:  05. prosinac 2011. (Ivica Šegović)


Godišnji koncert KUD-a “Marof” 2011.

Kulturno umjetničko društvo „Marof“ vas i ove godine poziva na svoj, već tradicionalni, godišnji koncert pod nazivom „Dobar večer dobri ljudi“.

U programu će se predstaviti sve sekcije Društva:

– folklorna sekcija: pomladak (mlađi i stariji uzrast), seniori te veterani
– tamburaška sekcija te tamburaši veterani
– muška i ženska vokalna skupina te vokalni solisti Vatroslav Maltar i David Oštrek
te gosti
– KUD „Zasadbreg“ iz Zasadbrega (Međimurje)
– KUD „Remetinec“
– Vokalna skupina „Apostoli mira“ iz Madžareva

Koncert će se održati u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u subotu, 17. prosinca 2011. s početkom u 18 sati, dok će repriza koncerta biti u nedjelju, 18. prosinca 2011. s početkom u 16 sati.

Ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji na blagajni Kulturnog centra svakog dana od 8-14 sati ili neposredno prije početka koncerta te kod članova Društva. Cijena ulaznice je 20 kn.

Veselimo se zajedničkom druženju!

Članovi KUD-a „Marof”

Objavljeno: 05. prosinac 2011. (Ivica Šegović)


JAVNA ISPRIKA g. Andriji Ivančanu i obitelji dr. Ivana Ivančana

Ovime Kulturno umjetničko društvo „MAROF“ iz Novog Marofa, Zagorska 27 objavljuje JAVNU ISPRIKU g. Andriji Ivančanu i obitelji pokojnog dr. Ivana Ivančana kao njegovim zakonitim nasljednicima i vlasnicima ostavštine autorskih prava nad koreografijama koje je on zaštitio kod Zavoda za zaštitu autorskih prava, što smo dana 09. listopada 2011.g. na Županijskoj smotri folklora Varaždinske županije održane u Novom Marofu, ne znajući da je ista zaštićena, bez znanja i odobrenja vlasnika autorskih prava izveli koreografski obrađeno „Kolo iz Ražanca“.

Koreografiju je postavio naš voditelj folklora koji je bio višekratni polaznik Ljetne i Zimske škole folklora na Badiji i Crikvenici, a gdje je predavač i voditelj Škole bio dr. Ivan Ivančan i gdje se predmetna koreografija prezentirala i uvježbavala.

Još jednom molimo g. Andriju Ivančana i cijenjenu obitelj pokojnog dr. Ivana Ivančana za ispriku zbog neodobrenog i neovlaštenog izvođenja zaštićene koreografije „Kolo iz Ražanca“ od strane KUD-a „MAROF“ iz Novog Marofa.

Ujedno izjavljujemo da navedenu koreografiju skidamo s našeg repertoara te je više nećemo izvoditi.

U Novom Marofu, 02.11.2011.g.

Predsjednik KUD-a „Marof“:
Dragutin Košćak, dipl.oec.

Objavljeno: 07. studeni 2011. (Ivica Šegović)


Dani sv. Jakova (Mirlović Zagora, Šibenik)

KUD „Marof“ gostovao je u Mirlović Zagori kod Šibenika na manifestaciji koja se održavala u povodu dana svetog Jakova. Ovo gostovanje iskoristili smo i kao izlet jer smo, unatoč velikom nevremenu u toku prijepodnevnih sati, razgledali Šibenik a popodnevne sate iskoristili za kupanje na plaži Solarisa.

Posebne su bile interesantne stare seoske igre u kojima smo uzeli učešće i ostvarili krasne rezultate dok su posebno uspješne bile naše cure koje su pobijedile u igri povlačenja konopa. To je trebalo vidjeti – kakva borba, srčanost, žilavost a bome i snaga! Pobjeđivale su i skoro, figurativno ali i doslovno, duplo teže ekipe od sebe 🙂

Na danima sv. Jakova, uz KUD „Marof“ nastupila su i sljedeća društva:
KUU „Zvona Zagore“, Mirlović
KUD „Lela i Vladimir Matanović“, Antin
KUD „Stjepan Radić“, Pridvorje
Folklorna skupina „Majžice“, Skrad
KUD „Branimir“, Benkovac
HKUD „Perušić“, Perušić
KUD „Primorski Dolac“, Primorski Dolac
HKUD „Radost“, Sela
KUD „Sveti Antun – Pokupska dolina“, Karlovac
KUD „Marof“, Novi Marof

Objavljeno: 04. srpanj 2011. (Ivica Šegović)


“Marktfest in Kammern“ (Austrija)

Na poziv općine Kammern iz Štajerske u Austriji te posredstvom našeg sugrađanina g. Marijana Purgara i njegove obitelji, koji u tom mjestu imaju svoj ugledni, lijepo uređen i krasno posječen restoran, KUD „Marof“ je u subotu 09. srpnja 2011.g. sudjelovao na njihovoj manifestaciji obilježavanja dana općine, “Marktfest in Kammern“.

Ovom prilikom KUD “Marof” je na pozornici u središtu mjesta izveo dvosatni program za građanstvo predstavivši se koreografijama Prigorja i Ražanca dok je veteranska sekcija izvela plesove Bunjevca. Nakon uspješno odrađenog nastupa fešta se nastavila do kasno uvečer u restoranu obitelji Purgar!

Objavljeno: 01. srpanj 2011. (Ivica Šegović)


10. festival folklora „Večer folklora“

Povodom obilježavanja blagdana sv. Antuna Padovanskog i dana grada Novog Marofa KUD „Marof“ je organizirao već tradicionalni 10. festival folklora pod nazivom „Večer folklora“. Festival se održao pod šatorom uz autodrom „Rauš“ gdje su se od petka do danas održavale proslave povodom dana grada.

U cijelovečernjem programu gosti su mogli uživati u tradicionalnim plesovima i pjesmama kojima su se predstavile sve sekcije KUD-a „Marof“ (dječje sekcije, mlađi i stariji uzrast, seniorska sekcija te veterani). Uz nas, na večeri folklora nastupila su i sljedeća društva: FS „Kozje“ iz Kozja (Slovenija), KUU „Zasadbreg“ iz Zasadbrega te KUD „Remetinec“ iz Remetinca (pomladak i seniorska sekcija društva).

Zahvaljujemo se svim sugrađanima koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj jubilarni folklorni festival te se nadamo jednako uspješnom festivalu i dogodine

Objavljeno: 02. lipanj 2011. (Ivica Šegović)


Dan Europe – Austrija

Na poziv Europskog federalističkog pokreta iz Feldbacha u Austriji, KUD “Marof” je od 06. do 08. svibnja sudjelovao na manifestacijama kojima se obilježavao Dan Europe u Austrijskoj pokrajini Štajerskoj.

Tako je društvo nastupalo na manifestacijama u Bad Radkersburgu, Franachu, Feldbachu i Hatzendorfu. Osim glazbeno – plesnim programom, članovi KUD-a “Marof” našu zemlju i naš kraj predstavili su i sa brojnim prospektnim materijalima i brošurama Novog Marofa, Varaždina i Varaždinske županije, te domaćim kolačima, suhomesnatim proizvodima, rakijama i vinima našeg kraja.

Da se KUD “Marof” na ovom gostovanju uspješno predstavio govori i novi poziv za gostovanje u Austriji.

Objavljeno: 06. svibanj 2011. (Ivica Šegović)


Izborna skupština KUD-a

Dana 4. ožujka 2011. održana je izborna skupština KUD-a „Marof“ na kojoj su izabrani sljedeći članovi upravnog i nadzornog odbora:

Upravni odbor:
– predsjednik društva: Dragutin Koščak
– dopredsjednik: Duško Hokman
– tajnica: Sandra Bosilj
– blagajnik: Radojko Kadović
– članovi: Anđelko Bošnjak, Vladimir Ferenčina, Andreja Horvat, Miljenko Sekovanić, Snježana Slunjski, Boris Topolovec, Nikola Uroić

Nadzorni odbor:
– predsjednik: Dragutin Vuger
– članovi: Cvjetko Maltar, Zdravko Košćak

Također, predstavljen je financijski plan društva za tekuću, 2011., godinu te je dano izvješće voditelja svih sekcija društva o radu KUD-a u 2010. godini.

Objavljeno: 05. ožujak 2011. (Ivica Šegović)


 30 godina djelovanja KUD-a

Kulturno-umjetničko društvo „Marof“ jučer je proslavilo 30 godina svojeg postojanja! Jubilarni cjelovečernji nastup održan je u športskoj dvorani osnovne škole u Novom Marofu. Pred više od tisuću gledatelja, koji su se uspjeli nagurati na tribine i parket dvorane, folkloraši su pokazali svoja umijeća plesa, sviranja i pjevanja, kako od onih najmlađih uzrasta, preko aktualnih folkloraša pa sve do veterana društva.

Sat vremena prije koncerta posjetitelji su imali priliku razgledati retrospektivnu izložbu koju su zajednički pripremili KUD „Marof“ i etno udruga „Greben“ iz Mađareva. Uoči početka samog programa prikazan je kratak dokumentarni film o društvu kojeg su režirali i snimili naši članovi Tomica i Nikola Uroić, nakon čega je program otvorio novomarofski gradonačelnik Darko Hrenić, dodijeleći pritom prigodan poklon društvu te zahvalnice predsjedniku društva Dragutinu Koščaku kao i voditeljima društva Radojku Kadoviću te Ninoslavu Valjaku.

U samoj svečanosti, koja je trajala preko dva sata, sudjelovalo je oko 140 izvođača, od onih najmanjih takozvanih „Pilića“, zatim starijeg uzrasta pomladka, aktualnih folkloraša, veterana, zatim muške i ženske vokalne skupine do aktualne i veteranske postave tamburaša KUD-a „Marof“. Uz veliki broj aktualnih i bivših članova društva, koji su gledatelje oduševili sa koreografijama Zagorja, Bunjevca, Slavonije i Ražanca, kao gosti društva bili su tu bivši tamburaš društva, a danas samostalni glazbenik Jura Galina, zatim Pavica Kocijan, neizostavni naš Zdravko Koščak – Koki, puhački brass kvintet „Brass forza“ te mlada glazbena nada, Tia Pikija.

Po završetku programa svi izvođači su se zajedno skupili na pozornici te zajedno sa publikom otpjevali poznatu nam „Sve prolazi, svi prolaze al’ KUD ‘Marof’ ne…“, čime je dano do znanja da će KUD „Marof“ još dugo, dugo okupljati zaljubljenike u tradicionalne hrvatske pjesme i plesove te i dalje uspješno promovirati novomarofski kraj u Hrvatskoj kao i Hrvatsku u Europi a, ako Bog da, i u svijetu!

Objavljeno: 02. prosinac 2010. (Ivica Šegović)


Uskoro obljetnica – 30 godina KUD-a!

Kulturno umjetničko društvo “Marof” iz Novog Marofa osnovano je na inicijativu nekolicine kulturnih djelatnika i entuzijasta Novog Marofa predvođenih Tomislavom Sićem, te bračnim parom Marijom i Vendelom Benčik, nastavnicima u Osnovnoj školi Novi Marof – 25. studenog 1980. godine.
Osnivanjem kulturno-umjetničkog društva željelo se u Novom Marofu stvoriti žarište kulturnih zbivanja vezanih prije svega uz njegovanje narodnih običaja, pjesama, plesova i etnografskog blaga novomarofskog kraja, Hrvatskog Zagorja, ali i cijele Hrvatske.

Od tog vremena pa do dana današnjega prošlo je već dugih 30 godina! Generacije i generacije ljudi prolazilo je kroz društvo i promoviralo naš grad Novi Marof diljem lijepe naše ali i diljem Europe. Ove godine, povodom 30. obljetnice društva, KUD „Marof“ organizira cjelovečernji nastup svih sekcija društva (kao i veterana) koji će se održati u dvorani osnovne škole u Novom Marofu, 11.12.2010. sa početkom u 18h.

Pošto se radi o jednom nesvakidašnjem jubileju, očekujemo vas u velikom broju te da svojom prisutnošću zajedno proslavimo 30. rođendan KUD-a!

Objavljeno: 04. studeni 2010. (Ivica Šegović)


 Mladi KUD-ovci nastupili na Dječjim vinkovačkim jesenima

Starija grupa pomlatka KUD-a „Marof“ gostovala je prošlog vikenda (11. i 12. rujna) na Dječjim vinkovačkim jesenima. Vinkovačke jeseni koje se ove godine od 10. do 19. rujna održavaju po 45. puta slove kao najatraktivniji folklorni festival u Hrvatskoj. KUD „Marof“ u Vinkovcima su ugostili njihovi mlade kolege iz KUD-a „Šumari“ iz Vinkovaca.

Program Dječjih vinkovačkih započeo je međužupanijskom smotrom folklora na kojoj je nastupilo 17 dječjih folklornih skupina. Novomarofčani su imali čast predstavljati Varaždinsku županiju, a nastupili su sa zagorskim plesovima i pjesmama.

Mladim Marofčanima bio je ovo prvi nastup na tako velikoj pozornici, no dobro uvježbani na nastupu su ostavili zavidan dojam te osvojili srca brojne publike koja se okupila pod šatorom na Trgu vinkovačkih jeseni.

U nedjelju je održan veliki mimohod ulicama Vinkovaca u kojem je uz konjanike, zaprege i limenu glazbu nastupilo ukupno 56 dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske.

Vinkovci su se tako ponovno dokazali kao prijestolnica folklora, a Novi Marof može biti iznimno ponosan na jednu sasvim novu generaciju plesača i tamburaša koji će nastaviti tridesetogodišnju tradiciju KUD-a „Marof“. Ovaj ponos na poseban način zaslužuju Ninoslav Valjak, umjetnički voditelj plesača te Robert Štorga koji vodi najmlađe novomarofske tamburaše.

Objavljeno: 04. rujan 2010. (Ivica Šegović)


 Karneval der Kulturen (Berlin, Njemačka)

Berlin je grad sa velikim brojem internacionalne populacije. Od 3.4 milijuna ljudi, koliko ih živi u glavnom gradu Njemačke, 450 000 ljudi nije njemačkog podrijetla.

1995. godine donešena je ideja o održavanju karnevala koji će predstavljati kulturnu i etničku raznolikost grada Berlina pod nazivom “Karneval der Kulturen”. KUD “Marof” je sudjelovao kao gost te predstavljao Hrvatsku na ovogodišnjem karnevalu koji se održao od 21. do 24. svibnja 2010. u Berlinu. Svojim plesovima i pjesmama oduševili smo sve gledatelje, kako one namjerne tako i one slučajne, te time još više doprinjeli promicanju naših običaja i našeg grada izvan granica lijepe naše.

Više o karnevalu na web stranicama: http://www.karneval-berlin.de/

Objavljeno: 06. svibanj 2010. (Ivica Šegović)


 Europatag 2010. (Graz, Austrija)

Kulturno-umjetničko društvo “Marof” gostovalo je na obilježavanju dana Europe pod nazivom “Europatag 2010, mit Musik und Tanz unserer Nachbarn” koje se održalo u Grazu i okolici od 7.-9. svibnja 2010.

KUD “Marof” je bio predstavnik Hrvatske na tom međunarodnom događaju na kojem su, uz domaća društva, sudjelovali i folklorno društvo “Maguranka” iz Slovačke te kulturna-umjetnička društva “Sárvár” i “Rábafüzesi Asszonykórus” iz Mađarske, uz suvremenu plesnu skupinu “Haven Crew”. Europatag je trajao tri dana tijekom kojih je KUD “Marof” izvodio koreografije “Zagorje” i “Ražanac” kojima smo oduševili sve prisutne gledatelje, tim više što smo na štandu nudili i stare zagorske delicije, poput makovnjače, orehnjače, domaćeg sira, kobasica te rakije i zagorskog vina…

Objavljeno: 01. svibanj 2010. (Ivica Šegović)


 Godišnja skupština KUD-a 2010.

Dana 5. ožujka 2010. održana je redovna godišnja skupština KUD-a “Marof”. Uz uvodnu riječ predsjednika društva Dragutina Košćaka, na dnevnom redu bila su izvješća o radu svih sekcija društva te financijama društva tijekom 2009. godine. Nakon toga je predstavljen plan rada te financijski plan društva za tekuću 2010. godinu koji su prihvaćeni jednoglasnom odlukom svih prisutnih članova društva.

Od zanimljivijih aktivnosti KUD-a u ovoj godini valja izdvojiti gostovanje u gradiću Feldbach u Austriji na danima Europe, gostovanje na karnevalu kulture u Berlinu te tradicionalni folklorni festival povodom dana grada Novog Marofa.

Na kraju skupštine obratio nam se i naš gradonačelnik mr. sc. Darko Hrenić koji je pohvalio rad društva te nas podržao u daljnjem radu.

Objavljeno: 06. ožujak 2010. (Ivica Šegović)


Fašnik v Marofu ’10

Jučer, 13. veljače 2010., na novomarofskom trgu održan je drugi po redu “Fašnik v Marofu”. Ove godine sudjelovalo je nekoliko stotina maškara iz grada i okolice. Sudjelovalo je desetak grupa, od djece iz dječjeg vrtića pa do onih najstarijih. Najdojmljiviji su bili naši susjedi iz Mađareva, koji su traktorima stigli do trga, zatim grofovi iz udruge “Greben” te mladi “beskućnici” iz udruge MzM.

KUD “Marof” od početka sudjeluje u ovoj manifestaciji te smo tako nastavili i ove godine. Slogan ovogodišnjih maškara bio nam je “Svinjska gripa H1N1” te smo, uz pratnju naših ljupkih medicinskih sestara, u povorci vozili svježe pečenog odojka na bolničkim kolicima. Za tu izvedbu nagrađeni smo nagradom za najbolju masku 😉

Organizator fašnika bio je Grad Novi Marof te Turistička zajednica grada, koji su za sve okupljene pripremili čaj i krafne dok je udruga vinogradara “Pinta” osigurala kuhano vino, gemište te neizostavne kuhane kobase.

Objavljeno: 04. veljača 2010. (Ivica Šegović)


Božićni koncert ’09

U subotu, 12. prosinca 2009., KUD “Marof” je održao tradicionalni božićni koncert u sportskoj dvorani OŠ Novi Marof koji je započeo u 19h. Koncertu je prisustvovao veliki broj sugrađana koji su uveličali ovaj događaj te zajedno sa nama krenuli ususret Božiću uz tradicionalne pjesme i plesove.

Ove godine izvođaći su bili sljedeći:
– KUD “Seljačka Sloga”, Đelekovec
– Glazbeni sastav “Apostoli mira”, Madžarevo
– KUD “Marof”
– pomladak KUD-a “Marof”
– muška vokalna skupina KUD-a “Marof”
– ženska vokalna skupina KUD-a “Marof”
– Vid Balog, gost večeri

Veselimo se našem nastupu i dogodine te se nadamo da ćemo se okupiti i veseliti i u još većem broju. 🙂

Objavljeno: 09. prosinac 2009. (Ivica Šegović)


Najava: Božićni koncert 2008

KUD “Marof” organizira Božićni koncert u nedjelju 7.12.2008. u 17 sati u novomarofskoj školskoj sportskoj dvorani.

Nastupaju: pomladak KUD-a “Marof”, MVS KUD-a “Marof”, TS “Prava stvar” i Juraj Galina, gosti iz Novske KUD”Šubić” i, naravno, najiskusniji plesači i svirači KUD-a “Marof”.

Dođite i ugodno se zabavite,naravno i podržite naše plesače,pjevače i tamburaše.

Ulaz je dobrovoljni prilog.

Objavljeno: 05. prosinac 2008. (Tomislav Uroić)


Klapa u Lisinskom!

U nedjelju 5. listopada 2008. godine u 19 sati u velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održat će se veličanstveni koncert Pjesma i tambura „uživo“. Četvrti po redu tamburaško – violinski festival Pjesma i tambura tako nam donosi 24 najbolje pjesme prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda i posjetitelja u dvorani u Krapini kada su održane prve polufinalne večeri.

Uz mnoštvo izvođača u finalnoj večeri nastupiti će i članovi MVS KUD-a „Marof“ i Juraj Galina sa pjesmom „Mesec kak svetec“. Svi vi koji nemate karte možete naše dečke čuti u izravno prijenosu Radija Kaj te putem internet stranica Radija Kaj.

Objavljeno: 01. listopad 2008. (Nikola Uroić)


Postani član KUD-a

Nakon ljetnog odmora – pred nama je još jedna jesen i prilika da postaneš član KUD-a “Marof”!

Plešeš, pjevaš ili možda sviraš – prilika je tu! Svakog ponedjeljka, srijede ili petka navrati do naših prostorija u Osnovnoj školi Novi Marof. Tamo smo od 20 sati na našim pjevnim i plesnim probama.

Želiš nešto više čuti – vidimo se u subotu, 13.09.2008., u 14 sati na sastanku u prostorijama KUD-a.

Objavljeno: 08. rujan 2008. (Nikola Uroić)


  1. Turneja 2008. – Poljska

U srijedu, 27. kolovoza KUD “Marof” kreće na petodnevnu turneju u Poljsku. Kudovci će gostovati u gradiću Dzierżoniów koji se nalazi na jugozapadu Poljske.

Turneji su prethodile svakodnevne probe na kojima su kudovci pripremili bogat glazbeno-scenski program kojim će se predstaviti svojim domaćinima u Poljskoj. Polazak autobusa i ispraćaj novomarofskih ambasadora hrvatske narodne baštine biti će u 20:00 sati ispred Osnovne škole Novi Marof.

Objavljeno: 06. kolovoz 2008. (Tomica Uroić)


Županijska smotra folklora

Povodom Tjedna tradicijske kulture koji se odvijao od 01. srpnja do 06. srpnja 2008. godine u Varaždinu, na lokacijama Stančićevog trga i dvorišta palače Sermage, a u organizaciji ZKUU VŽ i Koncertnog ureda grada Varaždina održana je još jedna Županijska smotra folklora. Kao i prošle godine tako smo i ove godine nastupili u dva dijela programa – sa pomladkom i sa starijom sekcijom.

Tako smo u utorak, 01.07.2008. nastupili na 2. Županijskoj smotri dječjeg folklora sa našim “Pilićima” i našim pomladkom. Oni su izveli pjesme i plesove Posavine te igre i plesove Međimurja.

U četvrtak, 03.07.2008. starija sekcija našeg Društva nastupila je na 5. Županijskoj smotri folklora. Izveli smo pjesme i plesove Prigorja.

Nastupi su u oba dana nastupanja popraćeni velikim pljeskom publike. No, riječ stručnog ocjenjivačkog žirija je ipak bitnija – i možemo se pohvaliti da smo dobili odlične ocjene za pjesmu, ples, nošnje i sam scenski nastup.

Objavljeno: 01. srpanj 2008. (Tomica Uroić)


Smotra folklora u Novom Marofu

Iza nas je još jedna smotra folklora u Novom Marofu. U organizaciji KUD-a Marof, 15. lipnja 2008., u povodu Dana Grada, održana je 7. smotra folklora. Otvorili su je domaćini, KUD Marof, pjesmom i plesovima Posavine, nakon čega su se publici KUD “Turopolje“ iz Velike Gorice, KUD “Klaruš“iz Maruševca, zatim učenici viših i nižih razreda novomarofske škole, okupljeni u dva KUD-ova pomlatka –„Pilići“ i „Pomladak“. Nakon njih na pozornici su se popeli gosti iz susjedne nam BIH – HKKUD “Ognjište“ – Žepče te KUD „Ljuba voda“ iz susjedne nam Ljubešćice.

Festival je započeo u 18 sati. Svako se društvo predstavilo sa po dvije plesne koreografije tako da su posjetitelji mogli uživati u najraznovrsnijim plesovima i bogatim narodnim nošnjama sa područja središnje i istočne Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Bila je to uistinu posebna i raznolika večer te slobodno možemo reći da je publika uživala uz pjesmu, ples i glazbu hrvatskog folklora.

Objavljeno: 08. lipanj 2008. (Tomica Uroić)


Predstojeći nastupi

Iako mnogi već sada planiraju godišnje odmore i ljetovanje, nažalost za naše Društvo nije tako. Ovo ljeto će biti itekako radno. Stoga Vam najavljujemo predstojeće nastupe:

13.6.2008. Dan grada Novog Marofa(svečana sjednica)
15.6.2008. Dan grada (večer folklora)
29.6.2008. Kutjevo
02.7.2008. Varaždin (Županijska smotra dječjeg folklora)
03-04.7.2008. Varaždin (Županijska smotra folklora)
05.7.2008. V.Gorica (međunarodna smotra folklora)
28.8-01.9.2008. Poljska (turneja).

Vidimo se.

Objavljeno: 03. lipanj 2008. (Nikola Uroić)


Prolazak u finale

U Krapini je sinoć započeo četvrti festival tamburaško-violinske glazbe „Pjesma i tambura“. S novim skladbama u okviru prve polufinalne večeri predstavilo se dvadeset izvođača, a 13 ih je temeljem odluke festivalskog žirija i posjetitelja izborilo pravo nastupa u finalu festivala. Oni su Levis band, ŽVA Sotelia i tamburaši KUD-a Preslica, Branko Greblički Ventek, Savski valovi, Kajde, Iva Ranogajec, Kavaliri, Oktet Kaj, Ana Smiljanić i Tambušaki sastav Legolas, Vinički tamburaši te Tamburaški sastav Prava stvar, Muški vokalni sastav KUD-a Marof i Juraj Galina, KUD Hruševec Kupljenski i Ženska vokalna skupina Kirijales, koji su osvojili naviše glasova posjetitelja u dvorani. Iduće nedjelje u krapinskoj Festivalskoj dvorani od 20,00 predstavlja se još 19 izvođača, a u završnici 20. travnja nastupit će 26 najboljih,a među njima i naši dečki.

Objavljeno: 07. travanj 2008. (Nikola Uroić)


Gostovanje u Vrbovcu

7. ožujka naše je Društvo gostovalo u Vrbovcu kod HKUD-a Petar Zrinski. Povod nastupa bilo je Josipovo koje su slavili sa malim zakašnjenjem. Nastup je održan u II. OŠ Vrbovec. Osim domaćih folkloraša koji su se predstavili nastupom mlađe i starije folklorne skupine i našeg Društva, nastupio je i KUD “Staro Brestje”.

Posjetitelji su uživali u različitim koreografijama koje su priredili: Irena Lacić (KUU Staro Brestje), Ninoslav Valjak (KUD Marof) i Ljiljana Stanko (HKUD Petar Zrinski) Druženje se nastavilo i nakon nastupa.

Objavljeno: 07. ožujak 2008. (Nikola Uroić)


Nastup u Vrbovcu

7. ožujka naše Društvo gostuje u Vrbovcu kod HKUD-a Petar Zrinski iz Vrbovca. Nastup započinje u 19 sati. Ako se nađete u blizini svratite i pogledajte.

Objavljeno: 06. 03. 2008. (Nikola Uroić)


Pjesma i tambura

U organizaciji Udruge Kajscena i Radija Kaj, 6.,13. i 20. travanja 2008. godine, s početkom u 20 sati održat će se četvrti po redu tamburaško – violinski festival Pjesma i tambura. Organizatori su za izvedbu odabrali 37 skladbi koje će se izvesti najprije u dvije polufinalne večeri, a 24 najbolje iz svake večeri, prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda i posjetitelja u dvorani , bit će izvedene u nedjelju 20. travnja 2008. na finalnoj večeri festivala.

Ove godine se na natječaj prijavio i Juraj Galina koji je uz vokalnu pratnju članova muške vokalne skupine KUD-a “Marof” snimio pjesmu “Mesec kak svetec” te naravno i prošao 🙂 Tako će naši dečki 6. travnja u 20 sati(prvu večer) održati nastup. Podržite ih svojim dolaskom i držite fige da prođu dalje.

Objavljeno: 04. ožujak 2008. (Nikola Uroić)


Koncert za roditelje i učitelje OŠ Novi Marof

4. prosinca 2007. pomladak KUD-a „Marof“ održao je koncert za roditelje i učitelje Osnovne škole Novi Marof povodom završetka prvog polugodišta. Naši najmlađi članovi izveli su pjesme i plesove Hrvatskog zagorja i Posavine.

Objavljeno: 04. prosinac 2007. (Nikola Uroić)


Radujte se narodi, radujte

Božićni koncert koji KUD „Marof“ tradicionalno organizira za svoje sugrađane, ove je godine održan 14. prosinca 2007. pod nazivom „Radujte se narodi, radujte“. Koncert je započeo u 20 sati, a naši su gosti bili KUD „Hruševec Kupljenski“ iz Hruševca Kupljenskog. Osim standardne starije postave, nastupili su i naši najmlađi članovi (pomladak) te muška vokalna skupina KUD-a „Marof“ koja je izvela po nekoliko svojih accapella pjesama.

KUD „Hruševec Kupljenski“ se marofskoj publici predstavio sa spletom međimurskih kola te scenskim prikazom kupljenske svadbe, dok su Marofčani izveli splet prigorskih, zagorskih te posavskih plesova. U samoj završnici programa su članovi „KUD-a Marof“ izveli i nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama, dok su im se u posljednjoj („Narodi nam se Kralj nebeski“) pridružili i gosti.

Koncertu je nazočila brojna marofska publika kojoj ovim putem najsrdačnije zahvaljujemo što nas podržava i svojim brojnim pljeskom nagrađuje za ono što im kao skromni dar darujemo svakog Božića. Također se zahvaljujemo i svim našim gostima.

Objavljeno: 04. prosinac 2007. (Nikola Uroić)


 Županijska smotra folklora

Ovogodišnja županijska smotra okupila je najveći broj KUD-ova, čak šesnaest. Dodamo li još i 11 prijavljenih dječjih folklornih skupina možemo slobodno reći da je smotra bila bogata. U gledalištu HNK u Varaždinu program se odvijao u dva dijela, prvih osam društava od 16 sati, a drugih osam od 18:30. Podijeljena su priznanja, proglašeni najuspješniji nastupi, održan okrugli stol i zajedničko druženje uz večeru. Stručni žiri čini su: Vlado Salopek (etnolog), Igor Horvat (LADO), Ninoslav Plantak (Glazbena škola u Varaždinu, VTO). Stručni žiri podijelio je i ocijenio prikazane nastupe u dvije kategorije:

U kategoriji koreografiranog folklora prvo mjesto dijele KUD Varteks i Varaždinski folklorni ansambl. Drugi je KUD Novi Marof, a treće mjesto nije dodijeljeno.

U kategoriji izvornog folklora prvo mjesto osvojio je KUD Vidovec, drugi je KUD Elizabeta Jalžabet, a treće mjesto dijele KUD Beletinec i KUD Vinica.

 Objavljeno: 20. listopad 2007. (Nikola Uroić)


Županijska smotra dječjeg folklora

Zbog velikog broja društava koja su prijavili sudjelovanje dječjih folklornih skupina na ovogodišnjoj županijskoj smotri folklora, odlučeno je da se organizira 1. županijska smotra dječjeg folklora. Nastupilo je čak jedanaest dječjih folklornih skupina! Smotra je održana u gledalištu HNK u Varaždinu s početkom u 11 sati.

Iako su svi učesnici dobili priznanja za svoj nastup, smotra je bila prilika da se istaknu najbolji nastupi. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Dražen Jagić (KUD Vindija), Igor Horvat (Lado) i Ninoslav Plantak (Glazbena škola u Varaždinu, VTO) donio je odluku da je najuspješniji bio KUD “Klaruš” iz Maruševca. Drugi je KUD Novi Marof, a treći KUD Salinovec.

 Objavljeno: 20. listopad 2007. (Ivica Šegović)


 Miholjsko proštenje

U Remetincu, selu nekoliko kilometara udaljenom od Novog Marofa održana je osma po redu smotra folklora. Smotru svake godine organizira KUD “Remetinec” u sklopu Miholjskog proštenja koje se u ovo vrijeme slavi u Remetincu. Ljubazni domaćini i ove su nas godine počastili svojim pozivom na koji smo se mi vrlo rado odazvali. Sama smotra započela je svečanim mimohodom svih sudionika smotre od Osnovne škole u Remetincu, pa do Crkve Majke Božje Čiselske gdje je održana sveta Misa. Ove godine društvo je nastupilo sa pjesmom i plesom Hrvatskog zagorja. Osim našeg društva na smotri su još nastupili višegodišnji posjetitelji smotre: viteška udruga „Kumpanija“ (Korčula) i pomladak KUD-a „Remetinec“.

Objavljeno: 06. listopad 2007. (Nikola Uroić)


Od srca Suncu

„Od srca Suncu“ naziv je humanitarnog koncerta koji se održao 21. rujna u Podrutama na kojem je boje našeg Društva „branila“ muška vokalna skupina. Oni su izveli po nekoliko pjesama iz svojeg accapella repertoara, gdje valja izdvojiti: „Jute sam se zajubija“, „Farandine moj“, „U našeg Marina“, „Klakar“ i naravno poznati dio iz opere N. Š. Zrinski „U boj, u boj“ koji je dobio i najveći pljesak. Rijetkost je da se tako nešto čuje u našim krajevima, stoga je ovo bila još jedna uistinu odlična prezentacija kako rada, tako i samog Društva.

Objavljeno: 01. rujan 2007. (Nikola Uroić)


 

 Proslava Dana županije

S obzirom da je Varaždin naš susjedni grad, a naš Grad ujedno i dio Varaždinske županije, bilo je logično da i naše Društvo nastupi povodom proslave Dana županije. Tako je naše Društvo 8. rujna sudjelovao u toj proslavi. KUD „Marof“ se predstavio sa pjesmom i plesovima Hrvatskog zagorja te održavši vrlo upečatljiv nastup zaradio gromoglasan pljesak okupljene publike na varaždinskom Korzu. Osim našeg Društva, na pozornici su se izredali KUD „Varteks“, „Cestica“, „Elizabeta“, VFA i mnogi drugi.

Objavljeno: 08. rujan 2007. (Nikola Uroić)


Gostovanje u Francuskoj

KUD “Marof” kreće 20. kolovoza na sedmodnevno gostovanje na internacionalnom folklornom festivalu u francuskom gradu Haguenau. Festival se održava od 21. do 26. kolovoza.
Ovo je već treće gostovanje Marofčana na ovom festivalu, kojemu je ovo 48. izdanje. Prvi puta KUD “Marof” je gostovao u Francuskoj 1994. godine, a osim Marofčana iz Hrvatske su festival su svojim gostovanjima počastili i članovi društava “Anka Ošpuh” iz Ludbrega te “Varteks” iz Varaždina.

Na festivalu će ove godine biti zastupljena četiri kontinenta. Tako će marofski kudovci imati prilike upoznati svoje kolege iz Afrike (Madagaskar), Amerike (Argentina, Antigva i Barbuda), Azije (Rusija – Baškirska Republika) te Europe (Njemačka, Elzas, Estonia, Irska, Sardinija, Slovačka, Švicarska, Ukrania i naravno Fransuska).
Program festivala započinje u utorak, 21. kolovoza u tzv. “Halle aux Houblons” – Dvorani Hmelja. Festival će u 18:00 sati otvoriti folklorni orkestar “Maguranka” iz Slovačke, dok će nastupi svih sudionka festivala započeti u 20:00 sati.

Tokom tjedna sve sudionike očekuju po dva nastupa dnevno po raznim naseljima oko Haguenaua. Povrtak u Novi Marof se planira za ponedjeljak u večernjima satima 27. kolovoza.

Objavljeno: 01. kolovoz 2007. (Tomislav Uroić)


“Kolo na Gaju” – međunarodna smotra

Međunarodna smotra folklora «Kolo na Gaju» najmlađa je vlastita manifestacija KUD-a «Šokadija», a pokrenuta je s ciljem promicanja folklora, pjesme i običaja kao jedinstvenog načina spajanja ljudi, nacija i različitih kultura. «Kolo na Gaju» održava se u prekrasnom prostoru pored Osnovne škole u Kruševici prvog vikenda u mjesecu srpnju, na otvorenoj pozornici koju su članovi KUD-a izgradili vlastitim radom i vlastitim sredstvima, te uz pomoć sponzora.

Tako je po prvi puta (nadamo se ne i posljednji) nastupio i KUD „Marof“ – iako je ovo već 8. međunarodna smotra folklora. Međunarodna smotra održavala se od 6. – 8. srpnja, no naše društvo gostovalo je 7. srpnja i predstavilo se plesovima Prigorja. Osim našeg društva na smotri su svoje pjesme i plesove pokazali i društva iz drugih zemalja. Tako valja izdvojiti društva iz Meksika, Italije, Grčke, Tajlanda… Bila je to jedna večer prepuna pjesme, plesa i zajedničkog druženja gdje je svaki pojedinac mogao mnogo vidjeti o folkloru i folklornoj baštini drugih zemalja.

Objavljeno: 05. srpanj 2007. (Nikola Uroić)


Folklorni festival u Novom Marofu

U organizaciji KUD-a Marof, danas je, u povodu Dana Grada, održana 6. smotra folklora. Otvorili su je domaćini, KUD Marof, pjesmama i plesovima Prigorja, nakon čega su se publici predstavili učenici viših i nižih razreda novomarofske škole, okupljeni u dva KUD-ova pomlatka. Oni stariji otplesali su koreografije Posavine i Zagorja, dok su mlađi “Pilići”, kako su se sami nazvali, bodreni burnim pljeskom publike, otplesali međimurske plesove “Šečem, šečem drotičko” u koreografiji Gorana Kneževića, a uvježbala ih je članica KUD-a Marof Jelena Čamić.

Na smotri su još nastupili KUD Golubovec s bunjevačkim plesovima, a KUD Remetinec predstavio se pjesmama i plesovima Slavonije, koje je dan ranije izveo i na Lipanjskim folklornim susretima u Visokom. Pomladak KUD-a Remetinec nastupio je sa zagorskim plesovima, dok su se članovi KUD-a Spačva Novomarofčanima također predstavili sa slavonskim pjesmama i plesovima.

Objavljeno: 01. lipanj 2007. (Mihaela Zagorščak)


“… za tetu Miru”

U subotu, 10. veljače 2007. KUD „Marof“ gostovao je u Ludbregu na memorijalnu koncertu pod nazivom „…za tetu Miru“. U goste KUD-u „Anka Ošpuh“ društvo je došlo sa plesovima Hrvatskog zagorja te vokalnom skupinom. Bio je to još jedan vrlo kvalitetan nastup KUD-a „Marof“.

Između ostaloga treba spomenuti i nastup vokalne skupine KUD-a „Marof“ koja je izvela tri dalmatinske skladbe i dvije zagorske čime je predstavila dio svojega repertoara. Skupina djeluje godinu dana i iza sebe je ostavila niz značajnih nastupa. Redovitim probama i vježbama skupina napreduje i razvija svoj repertoar.

Osim našega društva nastupili su domaćini sa svojom ženskom vokalnom skupinom, folklornim ansamblom, mlađim i srednjim folklorom te ritmikom svih uzrasta. Bila je to zaista večer prepuna pjesme i plesa.

Objavljeno: 07. veljača 2007. (Nikola Uroić)


Novosti

Poštovani posjetitelji! Obnovili smo našu galeriju fotografija koju možete pogledati pod linkom “Fotografije”. Osim novi slika, možete i pregledati starije slike sa nekih od nastupa. Moramo spomenuti da smo postavili još jednu zastavicu na našoj karti gostovanja – Sardinija. Sva naša gostovanja možete pogledati pod linkom “Gostovanja”.

07. veljača 2007. (Nikola Uroić)


„Pjesmom do Sunca“

“Pjesmom do Sunca” naziv je humanitarnog koncerta koji će se održati u nedjelju s početkom u 18 sati u novomarofskoj športskoj dvorani. Svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji dala je muška vokalna skupina KUD-a „Marof“. Novomarofskoj publici predstavit će se sa dalmatinskim i zagorskim repertoarom. Iako je iza njih već niz nastupa ovo im je tek drugi nastup pred „domaćom“ publikom koja je uvijek najveći kritičar stoga im držimo fige. Osim naše skupine nastupaju: Juraj Galina i “Bonus band”, Željko Dvorski i grupa “Kontrast” i ženska vokalna skupina “Kušlec” iz Konjšćine”. Sav prihod namijenjen je za rad udruge “Sunce” koja je nedavno počela s uređenjem svojih prostorija.

Objavljeno: 07. veljača 2007. (Nikola Uroić)


„Goranovci“ oduševili novomarofčane

Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba jučer je u novomarofskoj sportskoj dvorani održao vrlo uspješan dvosatni nastup. Mnogobrojnu publiku “Goranovci” su pjesmom i plesom proveli kroz čitavu Hrvatsku te prikazali raskošne narodne nošnje iz svog bogatog fundusa. Ansambl je inače osnovan 1948. godine, a u proteklih 58 godina gostovali su gotovo u cijelom svijetu. Danas u ansamblu djeluje više od 100 pjevača, plesača i tamburaša koji nastavljaju tu dugu tradiciju. Koncert Goranovaca organizirao je KUD Marof, čiji su članovi jučer nastupili sa zagorskim pjesmama i plesovima. Svoje se umijeće iskazali i najmlađi članovi KUD-a otplesavši također zagorske plesove, a posebno oduševljenje publike izazvao je nastup klape KUD-a, koja se jučer prvi put predstavila široj publici.

09. prosinac 2006. (Mihaela Zagorščak)


„Goranovci“ u Novom Marofu

U organizaciji KUD-a Marof, u nedjelju će u novomarofskoj sportskoj dvorani nastupiti folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba. Ansambl je osnovan 1948. godine, a u proteklih 55 godina gostovali su gotovo u cijelom svijetu. Danas u ansamblu djeluje više od 100 pjevača, plesača i tamburaša koji nastavljaju tu dugu tradiciju. Od samog početka rada sustavno obogaćuju svoj fond narodnih nošnji i mogu se pohvaliti s više od 450 kompleta iz svih krajeva Hrvatske. Mnoge od njih su originalne, starinske narodne nošnje velike muzejske vrijednosti, a ostale su rekonstruirane na tradicionalni način. Repertoar ansambla obuhvaća pjesme i plesove iz gotovo svih dijelova Hrvatske, podravskih Hrvata u Mađarskoj te gradišćanskih Hrvata.

Koreografije za ansambl priredili su Đuro Adamović, dr. Ivan Ivančan, Ivica Ivanković, Zvonimir Ljevaković, Goran Knežević, Vladimir Kočiš, Goran Ivan Matoš, Branka Mikačić, Ajša Ruždija, József Szávai, Branko Šegović i Milorad Todić. Program pod nazivom “Okreni se moje kolo malo” počinje u 17 sati, a osim “Goranovaca”, nastupit će i KUD Marof.

Objavljeno: 01. prosinac 2006. (Mihaela Zagorščak)


Gostovanje na Sardiniji

Članovi KUD-a Marof vratili su se u srijedu, 9. kolovoza s gostovanja u Sardiniji, gdje su nastupili na pet međunarodnih folklornih festivala koji su se održavali u okolici glavnog grada Sardinije Cagliarija.
Na turneju smo krenuli u nedjelju 30. srpnja. U ponedjeljak smo stigli u Civitavecchiu odakle smo brodom otplovili do Cagliaria.

Sedmodnevno gostovanje proveli smo u društvu nezaboravnih domaćina iz gradića Elmas gdje smo bili smješteni. Svi nastupi bili su uglavnom u večrenjim (noćnim) satima, a brojnoj publici koja nas je pratila predstavili smo plesove Prigorja, Zagorja, Bunjevaca, Posavine i Ražanca.
Festivale su organizirale lokalne folklorne skupine tako da smo svaki nastup odrađivali u drugom gradu.

Sudeći po odazivu publike, dva tv snimanja i odličnoj pripremljenosti kudovaca ovo je gostovanje jedno od najuspješnijih u 25 godina rada i postojanja društva. Premda su nastupi iziskivali izuzetno mnogo strpljenja i profesionalizma, bilo je i vremena za odmor, razgledavanje grada i posjet plaži.

Gostovanje Novomarofčana ostvareno je posredstvom hrvatske asocijacije CIOFF-a i to na poziv folklorne skupine “Sa Nassa” iz Elmasa kojoj se ovim putem najsrdačnije zahvaljujemo te ih na godinu u lipnju očekujemo kao goste u Marofu na večeri folkora. Osim simpatičnih Talijana iz Elmasa na festivalu smo susreli i goste iz Rumunjske, Izraela, Argentine, Litve i Tajlanda.

Na povratku sa Sardinije, posjetili smo Rim i Vatikan te razgledali najznačajnije vjerske i kulturne spomenike te talijanske metropole. U srijedu je u popodnevnim satima naš autobus stigao na mjesto odakle je i krenuo – pred osnovnu školu! Hvala svima koji su nas tamo dočekali!

Tijekom turneje nekoliko je kudovaca vodilo vrlo šaljivu kolumnu na neslužbenim stranicama Grada u kojoj možete pronaći još više detalja o našem gostovanju u Sardniji! vidi link

Objavljeno: 03. kolovoz 2006. (Tomislav Uroić)


Turneja po Sardiniji

Članovi KUD-a Marof u nedjelju, 30. srpnja putuju na gostovanje u Elmas na Sardiniji. Na put kreću u 20 sati ispred novomarofske Osnovne škole, a u Cagliari, odnosno Elmas trebali bi stići u utorak oko osam sati. Prvi nastup očekuje ih već u utorak navečer, a nastupe će imati svakoga dana. Talijanima će se predstaviti pjesmama i plesovima iz gotovo svih hrvatskih krajeva. Natrag bi trebali krenuti u ponedjeljak, 7. kolovoza oko 18 sati, a na povratku će razgledati Vatikan i Rim. U Novi Marof trebali bi stići u srijedu oko podneva. Informacije o njihovom boravku na Sardiniji objavljivat će se na ovim stranicama.

Objavljeno: 08. srpanj 2006. (Mihaela Zagorščak)


Folkorni festival

U Novom Marofu će se u nedjelju, 11. lipnja 2006. održati 5. folklorni festival – tradicionalno večer folkora na kojem će KUD “Marof” ugostiti slijedeća društva:
– KUD “Mačkovec” iz Mačkovca (Međumurije)
– KUD “Stjepan Šajnović” iz Osekove (Popovača)
– KUD “Remetinec” iz Remetinca

Festival će se i ove godine održati u sklopu manifestacije “Antinovo v Marofu” koja se održava pod velikim šatorom na prostoru Stanice za tehnički pregled vozila u Novom Marofu. KUD “Marof” poziva sve ljubitelje folkora da nas i ove godine podrže te se zajedno zabavimo uz pjesmu, ples i glazbu hrvatskog folklora.

Objavljeno: 05. lipanj 2006. (Tomislav Uroić)


 FA Zagreb Markovac u Marofu

U petak, 19. svibnja u sportskoj dvorani Osnovne škole, u našem je gradu gostovao folklorni ansambl “Zagreb-Markovac” iz Zagreba.
Odlično raspoloženi gosti otpjevali su i otplesali desetak koreografija iz: Baranje, Slavonije, Podravine, Međimurja, Zagorja, Prigorja, Posavine, Banovine, Like, Istre, Ražanca…

Iako malobrojna, publika je u dvorani zaista mogla uživati i vratiti se kući sa prekrasnim dojmovima. Svakako najveći aplauz izmamile su sestre Barbara i Ksenija Habjanič, marofčanke koje su istodobno članice oba folklorna društva (i Marofa i Markovca), kao inicijatorice ovog velikog gostovanja. Cjelovečernji nastup Markovčana upotpunili su i domačini koji su izveli Zagorske pjesme i plesove.

Objavljeno: 01. svibanj 2006. (Tomislav Uroić)


 Ugošćujemo folklorni ansambl “Markovac”

U petak, 19. svibnja u sportskoj dvorani Osnovne škole, u našem će gradu gostovati folklorni ansambl “Zagreb-Markovac” iz Zagreba. Taj je poznati zagrebački ansambl nastao spajanjem dvaju uzoritih folklornih ansambala: FA “Pavao Markovac” i KUD “Zagreb”, nastavljajući tako neprekinutu tradiciju očuvanja bogate hrvatske folklorne baštine od 1945. odnosno 1978. godine. Tijekom postojanja, ansambl je sudjelovao na brojnim međunarodnim festivalima, te održao niz samostalnih koncerata u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Mađarskoj, a najveći uspjeh postigao je 1996. godine u Poljskoj, osvojivši Grand prix na međunarodnom festivalu u Zywiecu kraj Krakova.

Danas se Folklorni ansambl “Zagreb-Markovac” predstavlja publici sa više od dvadeset koreografija i u prosjeku, šezdesetak nastupa godišnje na kojima izvodi pjesme, plesove i običaje iz svih krajeva Hrvatske, primjerice iz: Baranje, Slavonije, Podravine, Međimurja, Zagorja, Prigorja, Posavine, Banovine, Like, Istre, otoka Paga, Ražanca, Dubrovnika, Bosanske Posavine…

U svom radu ansambl surađuje s najpoznatijim hrvatskim koreografima, etnolozima i muzikolozima, kao što su dr. Ivan Ivančan, prof. Andrija Ivančan, Ivan Ivančan ml., Božo Potočnik, Gordana Potočnik, Marijan Makar, Siniša Leopold, Mojmir Golemac i J. Forjan. U scenskim izvedbama ansambl koristi originalne narodne nošnje i instrumente iz bogatog fundusa prikupljenog tijekom dugogodišnjeg rada.

Ansambl čini šezdesetak aktivnih članova koji su većinom mladi ljudi u dobi od 15 do 30 godina. Predanim radom i zalaganjem novi članovi prolaze osnovnu obuku po pitanju plesa i sviranja te nakon toga dolaze u glavni sastav koji predstavlja ansambl na pozornicama u Hrvatskoj i izvan nje.

Svojom kvalitetom, ovaj ansambl se od samog osnutka ubraja u vodeće amaterske ansamble koji svima zainteresiranima pruža mogućnost da utaže vječnu čovjekovu želju za lijepim i skladnim kroz pjesmu, ples i nošnju.

Za sve Novomarofčane Zagreb-Markovac je pripremio cijelovelernji koncert koji će u sportskoj dvorani održati s početkom u 20.00 sati, a osim gostiju iz Zagreba publici će se predstaviti i novomarofski folkloraši. Pozivamo sve koji ljubitelje folklora i one koji su spremni to postati da prisustvuju ovom događanju koje se zaista ne smije propustiti!

Objavljeno: 05. svibanj 2006. (Tomislav Uroić)


Nastup u Maruševcu

Članovi KUD-a Marof proteklog su vikenda gostovali u Maruševcu, gdje su obilježili blagdan svetog Jurja. Maruševčani Jurjevo raznim manifestacijama proslavljaju godinama, a ove su godine, osim Marofčana, ugostili i KUD-ove iz Petrijanca i Cestice. Marofčani su se publici predstavili zagorskim i posavskim plesovima, a idući nastup ih očekuje 19. svibnja u Novom Marofu s gostima iz Zagreba. Dva dana kasnije, 21. svibnja nastupaju u Varaždinu na smotri folklora. Nastupima se ujedno pripremaju i za desetodnevno gostovanje na Sardiniji koje ih očekuje u kolovozu.

Objavljeno: 01. svibanj 2006. (Mihaela Zagorščak)


Sjednica društva

U petak, 24. veljače održana je izborna skupština KUD-a “Marof”. Skupština je održana u prostorijama Osnovne škole Novi Marof na kojoj su osim trenutno aktivnih članova prisustvovali i “veterani” KUD-a.

U narednom četverogodišnjem mandatu na čelu KUD-a i dalje će biti Dragutin Košćak, tajničke poslove obavljat će Davor Pejnović, a blagajničke Ratko Kadović. U radu Upravnog odbora sudjelovat će: Anđelko Bošnjak, Zlatko Meštrić, Andreja Bujan Horvat, Vladimir Ferenčina, Duško Hokman, Nenad Maršić, Davor Marić i Cvjetko Maltar.

Početkom ove godine KUD Marof primljen je u članstvo Hrvatske sekcije Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (C.I.O.F.F.). Trenutno, Hrvatska sekcija ove udruge broji 26 članova, a njezinim članom može se postati samo uz preporuku nekog od aktualnih članova – naglasio je predsjednik KUD-a Marof, Dragutin Košćak, govoreći jučer na Izbornoj skupštini društva.

Objavljeno: 05. veljača 2006. (Nikola Uroić)


FOTOALBUM

Dragi posjetitelji! Osvježili smo naš fotoalbum sa slikama s obilježavanje 25.-e godišnjice postojanja našega društva. Slike možete pogledati kliknuvši na link zanimljivosti i potom fotografije.

Objavljeno: 05. prosinac 2005. (Nikola Uroić)


 Jubilarni koncert

Veličanstvenim nastupom u novomarofskoj školskoj sportskoj dvorani, KUD Marof proslavio je 25. obljetnicu djelovanja. Interes za koncert bio je vrlo velik, pa tribine nisu bile dovoljne, već su u dvoranu postavljene i stolice, a mnogi su ostali i stajati. Koncert su otvorili aktivni članovi društva s pjesmama i plesovima Prigorja, nakon kojih su se publici prvi put predstavili najmlađi članovi KUD-a, učenici novomarofske Osnovne škole. Iako vježbaju tek nekoliko mjeseci, pjesme koje su izveli otpjevali su kao pravi profesionalci i izmamili veliki pljesak publike.

Osim aktualne postave KUD-a, nastupili su i “veterani”, koji su posljednji put plesali prije pet godina, na 20. obljetnicu. Kao gosti Novomarofčana, gledateljima su se predstavili i KUD-ovi Varteks i Remetinec. No, najveće ovacije pripale su pjesmama i plesovima Slavonije, koje su zajedno izveli sadašnji i bivši članovi KUD-a Marof. Kad je više od 40 ljudi izašlo na pozornicu pjevajući iz sveg glasa, mnogima su prošli trnci i zasuzile oči.

Ovaj vrijedan jubilej članovi društva iskoristili su i za promociju svog novog CD-a “Veselje ti navješčujem” na kojem se nalaze pučke božićne pjesme. Grad im je poklonio i novu zastavu, koju im je uručio gradonačelnik Stjepan Pažur, pod kojom će dalje nastupati u Hrvatskoj i svijetu. Tijekom godina, inače, u društvo je bilo uključeno tristotinjak članova svih dobi i zanimanja. Zahvaljujući njima, za Novi Marof čulo se u mnogim europskim zemljama. Unatoč iznimnom koncertu, članovi KUD-a nisu se opustili, već i dalje marljivo vježbaju za nove nastupe i nadaju se da su ovim koncertom uspjeli privući nove članove.

Objavljeno: 08. studeni 2005. (Mihaela Zagorščak)


Obljetnica KUD-a

KUD „Marof“ ove godine obilježava svoju 25. obljetnicu postojanja. Ponosni na ovaj veliki jubilej kudovci pripremaju bogat dvodnevni program koji će se održati 25. i 26. studenog. Iz bogatog programa valja svakako izdvojiti promociju novog nosača zvuka „Veselje ti navješćujem“ na kojem se nalazi 13 božićnih pjesama u izvođenju društva. Također je važno spomenuti i to da će posjetitelji priredaba moći uživati i u novoj koreografiji „Slavonije“ koju će sa postojećom postavom Društva otplesati i neki bivši članovi KUD-a – „veterani“.

PROGRAM:

Petak, 25. studeni 2005. u 19:00 sati 
Zajednički prostor OŠ Novi Marof

  • Doček gostiju
  • Razgledavanje prigodne izložbe KUD-a „Marof“
  • Himna Republike Hrvatske
  • Pozdrav gostiju
  • 25 godina KUD-a „Marof“ – izlaganje predsjednika Dragutina Košćaka
  • Riječ gostiju
  • Promocija CD-a KUD-a „Marof“ – „Veselje ti navješćujem“
  • Podjela diploma, priznanja i zahvalnica
  • Kulturno umjetnički program KUD-a „Marof“
  • Domjenak – Restoran „Ključice“

Subota, 25. studeni 2005. u 19:00 sati
Sportska dvorana OŠ Novi Marof

  • Razgledavanje prigodne izložbe KUD-a “Marof” u predvoju dvorane
  • Svečani jubilarni koncert:
    • KUD “Marof”
    • Veterani KUD-a “Marof”
    • Podmladak KUD-a “Marof”
    • Gostujuća društva
      • KUD “Remetinec”
      • KUD “Varteks”
  • Domijenak – Restoran “Ključice”

Objavljeno:  01. studeni 2005. (Tomislav Uroić)


Proštenje u Remetincu 2005.

U Remetincu, selu nekoliko kilometara udaljenom od Novog Marofa održana je šesta po redu smotra folklora. Smotru svake godine organizira KUD “Remetinec” u sklopu Miholjskog proštenja koje se u ovo vrijeme slavi u Remetincu.

Ljubazni domaćini i ove su nas godine počastili svojim pozivom na koji smo se mi vrlo rado odazvali. Sama smotra započela je svečanim mimohodom svih sudionika smotre od Osnovne škole u Remetincu, pa do Crkve Majke Božje Čiselske gdje je održana sveta Misa. Ove godine društvo je nastupilo sa pjesmom i plesom Hrvatskog zagorja.

Osim našeg društva na smotri su još nastupili višegodišnji posjetitelji smotre: viteška udruga „Kumpanija“ (Korčula), te KUD „Varteks“ (Varaždin). Osim „veterana“ smotre, nastupili su i: KUD „Lovro Ježek“ (Marija Bistrica), KUD „Grabovac“ (Kneževi Vinogradi), KUD „Šokadija“ (Ivanovci), KUD „Kupljenovo“ (Kupljenovo) te domaćini smotre KUD „Remetinec“. Ove godine je osim smotre održan i izbor najboljeg plesnog para smotre. Titulu najboljeg plesnog para pripala je članovima KUD „Marof“ i to: Miljenki Ivec i Matiji Čabrajcu.

Objavljeno:  03. listopad 2005. (Nikola Uroić)


Folklorni susreti u Ludbregu

U nedjelju, 28. kolovoza KUD „Marof“ je nastupio na 4. folklornim susretima u Ludbregu, koji se održavaju u organizaciji KUD-a „Anka Ošpuh“ iz Ludbrega. Na ovom, sada već tradicionalnom, folklornom događaju ludbrežani su uz KUD „Marof“ ugostili još 4 kulturno umjetnička društava: KUD „Ivan Mustač Kantor“ iz Svete Marije, KUD „Posavina“ Budaševo, KUD „Molve“ iz Molvi te folklorni ansambl „Varaždinski veterani“ iz Varaždina.

U kasnijim popodnevnim satima program je započeo defileom kroz Ludbreg koji se protegnuo od Osnovne škole do glavnog trga u Lodbregu gdje je održan cjelovečernji program. Sva su se društva predstavila sa po jednom koreografijom. Program je otvorilo društvo domaćin KUD „Anka Ošpuh“ sa pjesmama i plesovima Prigorja, dok su Marofčani izveli Zagorje. Službeni dio programa završio je sa prvim sumrakom te se nastavio zajedničkim druženjem društava do kasno u noć u mjesnom domu „Sigetec“.

Objavljeno: 09. kolovoz 2005. (Tomislav Uroić)


POSTANI ČLAN FOLKLORA

Ne znaš gdje izaći?
Postani dio prave ekipe!
Zabavi se, provedi (ludo), putuj,
a pritom učini nešto (jako) korisno
za sebe, grad, budućnost…
POSTANI ČLAN FOLKLORA!

S početkom nove školske godine s radom počinje folklorna grupa za učenike od 5. do 8. razreda. 10. rujna (u subotu) došeći se do prostorija KUD-a (Osnovna škola) – naravno, povedi i društvo! Nauči plesati, pjevati; nauči nešto o onome što te čini posebnim u odnosu na druge narode. Putuj, upoznaj mnoge zgodne cure i dečke, nastupaj!

Skupi hrabrost i dođi, očekuje te jedno lijepo druženje!

Dodatne informacije možete zatražiti putem email adrese: marijana.pisacic@vz.t-com.hr ili putem mobitela na broj: 091/720-99-62

Objavljeno: 04. kolovoz 2005. (Organizacijski odbor)


Županijska smotra

U Varaždinu je 5. i 6. lipnja 2005. godine, održana 2. Županijska smotra folklora. Na smotri koja se ove godine održavala u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupilo je ukupno 18 kulturno umjetničkih društava sa područja Varaždinske županije. Među njima je naravno nastupilo i naše Društvo koje se publici predstavilo sa zagorsko-prigorskim pjesmama i plesovima, odnosno koreografijom pod nazivom “Dobar večer, dobri ljudi!”. Smotri su nazočili brojni poznavatelji i stručnjaci folklora koji su naše Društvo po općem dojmu svrstali među prvih 5, dok je prestižna titula najboljeg pripala varaždinskom KUD-u “Varteks”.

Objavljeno: 09. lipanj 2005. (Tomislav Uroić)


Folkorni festival u Marofu

U sklopu velike proslave blagdana sv. Antuna Padovanskog i Dana Grada Novog Marofa, KUD “Marof” već četvrtu godinu za redom organizira Folklorni festival. Festival će se ove godine održati pod velikim šatorom koji će biti postavljen u novomarofskom športskom parku.
Priredba započinje u 18:00 sati, a u predviđenom dvosatnom programu novomarofskoj će se publici predstaviti 5 KUD-ova:
– KUD “Oštrc” – Rude
– KUD “Željezničar” –Varaždin
– KUD “Anka Ošpuh” – Ludbreg
– KUD “Remetinec” – Remetinec
– KUD “Marof” – Novi Marof
Generalni pokrovitelj folklornog festivala je Grad Novi Marof.

Objavljeno: 09. lipanj 2005. (Tomislav Uroić)


Pozdravi iz Austrije

Kud “Marof” upravo je stigao u Eisenkappel (Austrija). Pripremamo se za cjelovecernji nastup koji cemo odrzati u hotelu “KUR ZENTRUM”. Saljemo vesele pozdrave svima u Hrvatskoj!

Objavljeno: 01. veljača 2005. ( Tomislav Uroić)


U pripremi novi CD

Nakon što smo gotovo ostali bez ijednog primjerka našeg CD-a iz 2002. opet smo pred mikrofonima. Instrumentalno-vokalni repertoar Društva kroz proteklih se nekoliko godina uvelike proširio i to u prvom redu na narodne duhovne popijevke. Iz tog razloga smo se odlučili za pripremu audio materijala za naš novi CD.

U dobrom društvu sa našim dragim prijateljem, producentom Robertom Štorgom i pod budnim okom našeg Ratka nastali su prvi tonski zapisi pred kojima su ozbiljne recenzije. Snimanje ćemo nastaviti u skladu sa vremenskim mogućnostima, a točan datum izlaska CD-a još će neko vrijeme ostati naša tajna!

Objavljeno: 01. siječanj 2005. (Tomislav Uroić)


Božiću u susret

Božićni koncert koji KUD „Marof“ tradicionalno organizira za svoje sugrađane, ove je godine održan 10. prosinca 2004. pod nazivom „Božiću u susret“. Koncert je započeo u 20 sati, a naši su gosti bili KUD „Kotoriba“ iz Međimurja, „Mladi mužikaši“ te ritmičarke i mažoretkinje novomarofske osnovne škole.

KUD „Kotoriba“ se marofskoj publici predstavio sa spletom međimurskih kola „Igrajte nam japa“ i „Naša Rega kruha pekla“ te scenskim prikazom Badnje večeri, dok su Marofčani izveli splet prigorskih i zagorskih plesova, te nekoliko pjesama iz Zagorja. U samoj završnici programa su članovi „KUD-a Marof“ izveli i nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama, dok su im se u posljednjoj („Narodi nam se Kralj nebeski“) pridružili i gosti.

Koncertu je nazočila brojna marofska publika kojoj ovim putem najsrdačnije zahvaljujemo što nas podržava i svojim brojnim aplauzima nagrađuje za ono što im kao skromni dar darujemo svakog Božića. Također se zahvaljujemo i svim našim gostima, a na poseban način našim dragim i razigranim Međimurcima.

Objavljeno: 01. prosinac 2004. (Tomislav Uroić)


 Nastup u Remetincu

U Remetincu, selu nekoliko kilometara udaljenom od Novog Marofa održana je peta po redu smotra folklora. Smotru svake godine organizira KUD “Remetinec” u sklopu Miholjskog proštenja koje se u ovo vrijeme slavi u Remetrincu. Ljubazni domaćini i ove su nas godine počastili svojim pozivom na koji smo se mi vrlo rado odazvali.

Smotra je održana u subotu, 2. listopada, a započela je u poslijedpodnevnim satima. KUD “Marof” se predstavio prigorskim pjesmama i plesovima.

Objavljeno: 02. listopad 2004. (Tomislav Uroić)


Zeljarijada 2004.

U sklopu tradicionalne vidovečke “Zeljarijade” po prvi puta je u Varaždinskoj županiji održana službena županijska smotra folklora. Prvi dio dvodnevne smotre održan je 1. listopada (u petak) dok je drugi dio održan u nedjelju, 3. listopada. Na smotri su uz mnogobrojna folklorna društva nastupili naravno i KUD “Marof”! Uz poznata lica varaždinske kulturno-umjetničke scene kao što su KUD “Vindija”, “Varaždinski folklorni ansambl”, “Varteks”… atmosfera ne može biti loša. Vjerujemo da i nastup KUD-a “Marof” tome pridonio. Na kraju maštovitog programa publiku su posve podigli na noge gosti iz Makedonije – društvo “Ohrid”. Slike sa nastupa pogledajte u našoj galeriji!

Objavljeno: 01. listopad 2004. (Tomislav Uroić)


Počinje nova sezona

U srijedu, 8. rujna 2004. za sve članove KUD-a “Marof” započinje nova sezona! Probe će se održavati po ustaljenom terminu (ponedjeljkom, srijedom i petkom) od 8 do 10 sati u prostorijama Osnovne škole Novi Marof. Ujedno se pozivaju svi zainteresirani koji bi se željeli uključiti u bilo koju od sekcija da dođu u bilo kojem terminu održavanja probe i jave se našim voditeljima! Svi ste dobrodošli!

Objavljeno: 06. rujan 2004. (Tomislav Uroić)


Folklorni festival u Novom Marofu

Jučer, 12. lipnja 2004., kulturno umjetničko društvo “Marof” organiziralo je svoj tradicionalni folklorni festival povodom Dana Grada Novog Marofa i blagdana sv. Antuna Padovanskog. Ovo je treća smotra u organizaciji Društva koja se i ove godine izvrsno uklopila u brojne događaje koji se tijekom lipnja i srpnja odvojaju na novomarofskom području.

Naši su gosti ove godine bili folklorna skupina Oregkerka (Lenti – Mađarska), KUD “Moslavina” iz Kutine, KUD “Varteks” iz Varaždina i KUD “Remetinec” iz Remetinca pokraj Novog Marofa.

Festival je započeo u 15 sati. Svako se društvo predstavilo sa po dvije plesne koreografije tako da su posjetitelji mogli uživati u najraznovrsnijim plesovima i bogatim narodnim nošnjama sa područja središnje i istočne Hrvatske.
Službeni program koji je završen oko 18 sati nastavjen je uz zajedničko (neformalno) druženje.

Objavljeno: 13. lipanj 2004. (Tomislav Uroić)


Gostovanje u Zagrebu

KUD “Marof” je 6. lipnja 2004. gostovao na Međimurskom proštenju koje se već devetu godinu obilježava u Zagrebu. Manifestiacija se održavala na Trgu Francuske Republike, na kojem se unatoč lošem vremenu u jutarnjim satima, okupilo prilično mnoštvo veselih Međimuraca.

Marofčani su se u poslijepodnevnim satima predstavili sa dvije pjesme i postavom Progorja, dok su u večernjim satima u odličnom raspoloženju okupljene oduševili sa nekoliko međimurskih pjesama i plesovima Zagorja.

Ovaj je nastup još jedan vid suradnje sa Zavičajnim društvom Međimuraca iz Zagreba, koji su nas i ovaj puta lijepo primili na čemu im se iskreno zahvaljujemo.

Objavljeno: 07. lipanj 2004. (Tomislav Uroić)


KUD “Marof” na Danima Europe u Grazu

Članovi KUD-a “Marof” 7. i 8. svibnja gostovali su u Austriji, gdje su, uz mnoge druge europske skupine, obilježili Dan Europe. Marofčani su već godinama austrijski gosti, a ovoga su se puta Austrijancima i njihovim gostima predstavili pjesmama i plesovima iz Prigorja, Zagorja i Bunjevca.

U dva dana članovi društva imali su šest nastupa i to u Grazu, Loipersdorfu, Gleisdorfu i Fehringu. Osim Marofčana, na Danima Europe nastupile su i skupine iz Grčke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Austrije.

Objavljeno: 09. svibanj 2004. (Mihaela Zagorščak)


NAJAVA: Gostovanje u Austriji

Kulturno umjetničko društvo “Marof” i ove će godine 7. i 8. svibnja gostovati na međunarodnom folklornom festivalu “Begegnug 2004.”. Festival se tradicionalno održava u sklopu europske manifestiacije Dani Europe (EuropaTag) u Grazu – Austrija. Društvo je na ovom festivalu prvi puta gostovalo 1986. godine, dok nam je ovo već peto gostovanje.

Objavljeno: 26. travanj 2004. (Tomislav Uroić)


KUD “Marof” gostovao u Mađarskoj

Članovi KUD-a “Marof” u subotu, 17. travnja, gostovali su u mađarskom gradiću Sumartonu gdje su sudjelovali u kulturno – zabavnom programu pod nazivom “Susret s dragim prijateljima”. Riječ je o susretu s prekmurskim Hrvatima, a organiziralo ga je Zavičajno društvo Međimuraca iz Zagreba. Članovi KUD-a nastupili su sa spletom prigorskih i zagorskih plesova, a otpjevali su i nekoliko zagorskih pjesama. U programu su još sudjelovali tamburaši KUD-a Kotoriba, Nada Klašterka i Eugen Franjković, glumci kazališta “Komedija”, Nikolina Virgej, studentica 3. godine glume i solo pjevanja na Glazbenoj akademiji u Grazu te akademski glazbenik Martin Srpak.

Objavljeno: 18. travanj 2004. (Mihaela Zagorščak)


Uskrsni koncert

Članovi KUD-a “Marof” u nedjelju, 11. travnja, nastupili su na misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Novom Marofu. Tom su prigodom izveli nekoliko sakralnih pjesama, a nakon svete mise pred crkvom su otpjevali nekoliko narodnih pjesama. KUD “Marof” već godinama svojim nastupima u župnoj crkvi uveličava misna slavlja u povodu uskrsnih i božićnih blagdana.

Objavljeno: 12. travanj 2004. (Mihaela Zagorščak)


Slike

Na stranice su dodane slike Društva sa Uskršnjeg nastupa! Slike možete pogledati u rubrici Fotografije

Objavljeno: 11. travanj 2004. (Tomislav Uroić)


kud_logo.png