Program

Folklorna sekcija uz pratnju tamburaškog orkestra na svojem programu danas ima uvježbane slijedeće plesne koregrafije:

  • Pjesme i plesovi Bunjevaca
  • Pjesme i plesovi Posavine
  • Pjesme i plesovi zagrebačkog Prigorja
  • Pjesme i plesovi Slavonije
  • Pjesme i plesovi Hrvatskog Zagorja

Program Bunjevac

Društvo također ima uvježbano 20-ak narodnih pjesama iz cijele Hrvatske, a također i 10-ak pjesama crkvenog sadržaja koje izvodi samo vokalno ili pak uz pratnju tamburaškog orkestra.
Vokalni solista Zdravko Košćak uz pratnju tamburaškog orkestra na repertoaru ima preko 50 najpopularnijih narodnih ili tamburaških pjesama.

Na taj način Društvo je spremno izvesti samostalan program u trajanju od 5 minuta do 2 sata ovisno o potrebi ili želji organizatora.
Više o koreografijama pročitajte u nastavku …


BUNJEVAC

Trajanje: 8 minuta
Izvedba: 4 plesača i 8 plesačica. Pjesma i ples uz glazbenu pratnju

Za ove plesove karakteristično je da se sastoje iz dva dijela koje plesač izvodi drugačijim koracima nego plesačica. Dok one smjerno i suzdržano prate ples plesača,oni se ističu plesom sa puno ukrasnih koraka i njihovih kombinacijama popraćenih zvukom zvečki pričvrščenih za čizme, koje su zamjena za nekadašnje mamuze.

Bunjevci su Hrvati nastanjeni u Vojvodini, kuda su naselili u davna vremena iz okolice riječice Bune u Hrvatskoj.

KUD "Marof" - Bunjevac
KUD “Marof” – Bunjevac

POSAVINA

Trajanje: 12 minuta
Izvedba: 6 plesača i 12 plesačica. Pjesma i ples uz glazbenu pratnju

U prošlim vremenima seljački je ples bio ne samo izraz životne radosti,nego i jaki element u magijskom djelovanju na prirodu,na dobar urod i na suzbijanje nedaća koje prate neprosvijećenog čovjeka.Takav je i ples “Dučec”, u kojem se trebalo skakati što više u Zrak, je koliko će se visoko skakati -toliko će narasti lan.Pored ovog plesa rado se pleše u parovima parovni plesovi “Staro sito”,”Repa”(ili kako se još naziva “Ženina volja”), te zatvorena kola gdje plesači ponekad znaju podići plesačice u zrak i vrte ih kao vrtuljak.

KUD "Marof" - Posavina
KUD “Marof” – Posavina

PRIGORJE

Trajanje: 8 minuta
Izvedba: 6 plesača i 9 plesačica. Pjesma i ples uz glazbenu pratnju

“Dobar večer, dobri ljudi” je prigodna božićna i novogodišnja čestitka iz Hrvatskog Zagorja, koja se pjevala domaćinima sa željom da bi u novoj godini svi ukučani bili zdravi te da bi im usjevi dobro rodili. Tom pjesmom započinje splet zagorsko – prigorskih plesova. Slijede “Sukačko kolo” (kolo kuharica u svadbama), “Polka” i “Drmeš” donedavno glavni svatovski plesovi Zagrebačkog Prigorja.

KUD "Marof" - Prigorje
KUD “Marof” – Prigorje

SLAVONIJA 

Trajanje: 10 minuta
Izvedba: 6 plesača i 12 plesačica. Pjesma i ples uz glazbenu pratnju

Karakterom vedre i često komične pjesme, sitni plesni koraci i kolo kao najkarakterističniji ples glavne su odrednice slavonskog folklora. Kolo je najstariji ples koji je omogučavao javne kritike društva i pojedinaca zajednice putem deseteračkih dvostiha pjevanih u kolu. Deseterački stihovi pjevali su se na melodije bećaraca, svatovaca, pokladaraca, drumaraca u kolu. Žene su bile te koje su započinjale pjesmu prekidajući svirku tamburaša. Uz obveznu tamburicu u slavonskom folkloru nisu rijetke ni gajde ni tambura – samica.

KUD "Marof" - Slavonija
KUD “Marof” – Slavonija

ZAGORJE

Trajanje: 8 minuta
Izvedba: 6 plesača i 6 plesačica. Pjesma i ples uz glazbenu pratnju

Sjeverozapadni dio Hrvatske poznat kao Hrvatsko zagorje, omeđen je slovenskom i mađarskom granicom čiji su utjecaji izraženi u zagorskom folkloru, te s južne strane Zagrebačkom Gorom. Osebujni zagorski brežuljci doimaju se začudno i nestvarno, te su česta tema zagorskih pjesama.

KUD "Marof" - Zagorje
KUD “Marof” – Zagorje

Siromaštvo kraja, zbog nedostatka kvalitetnih obradivih površina i većeg broja djece, očituje se u jednostavnosti narodnih nošnji ovog kraja. Ženska nošnja vertikalno je naborana, a u nekim mjestima urešena je utkanim vezom ili rupicama. Ukras žena su koraljne i jantarne ogrlice. Uz tamburaške instrumente i violine kao standarne tradicionalne instrumente, prisutne su i, danas veoma rijetko, cimbale. Najkarakterističniji i nezaobilazni plesovi su Polka – ples svih kajkavskih krajeva i drmeš – ples sjeverne Hrvatske.

kud_logo.png